Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 277 днів. За цей час ми опублікували 23486 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Пошкоджений вокзал зараз. Фото: Дмитро Живицький / facebook.com/Zhyvytskyy

Спільнота Ukrainian Modernism закликає архітекторів створити проєкт реставрації модерністського вокзалу в Тростянці, пошкодженго загарбниками. На щастя, будівля вокзалу зазнала незначних ушкоджень.

Росіяни окупували Тростянець на Сумщині другого березня, українські військові звільнили його менш як через місяць. В районі залізничного вокзалу окупанти облаштували командний пункт, звідки обстрілювали Суми й Охтирку. Площу перед вокзалом розрили, там зберігали боєприпаси.

Пошкоджений вокзал зараз

Відновлювати вокзал і вокзальну площу буде Укрзалізниця, заявляв голова Сумської ОВА Дмитро Живицький. Він також повідомляв, що у квітні до Тростянця вже приїжджала група архітекторів і урбаністів, які розроблятимуть концепцію відновлення і розвитку центральної частини міста.

Вокзал до війни

«Архітектори вже роблять візуалізації реконструкції вокзалу, але там якісь рімейки, а нам потрібен ремастер — реставрація, повернення будівлі до початкового вигляду», — наголошує засновник Ukrainian Modernism Дмитро Соловйов.

Вокзал Тростянець-Смородине збудували в 1982 році за індивідуальним проєктом — тобто подібного більше немає.

Вокзал у 2016 році. Фото: Oleg Belous / Вікіпедія

«Реставрація звільнить будівлю від потворних сучасних нашарувань. Треба повернути вокзалу оригінальний колір, лаконічну вишиванку на даху, замінити металочерепицю на керамічну, відтворити оригінальний шрифт вивіски, замінити білі віконні рами на темно-червоні. Сліди від шрапнелі варто залишити, і встановити табличку з текстом про Битву за Тростянець», — зауважує Соловйов.

Архітекторів, які бажають візуалізувати реставрацію, просять писати у приватний чат в Instagram спільноти. Рендери планують передати головному архітектору області Бикову та голові Сумської ОДА.

Вокзал до війни. Фото: Укрзалізниця

Читайте також: «Втратили все, захищаючи демократію». Мер Тростянця розповідає про життя звільненого міста

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button