Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 280 днів. За цей час ми опублікували 23517 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Los Muertos Crew / Pexels

Через зупинку заводу Артемсіль, одного з найбільших виробників солі в центрально-східній Європі, українці відчули дефіцит цього продукту. Однак в уряді та торговельних мережах запевняють, що це тимчасове явище, посилене надмірним попитом, повідомляє НВ.

Брак солі компенсують імпортом із Туреччини, Польщі, Угорщини. Зокрема з Румунії везуть звичайну кам’яну сіль, яка підходить для консервації. Водночас у мережі Ашан зауважують, що попит надмірний: за день іноді продається запас двох-трьох тижнів, працівники не встигають виставляти товар на полиці.

«Зараз немає жодного суб’єкта ринку, який би сказав, що не вистачає солі, аби задовольняти нормальний попит. Але коли попит в 30 разів вищий, ніж звичайний, це було б складно у будь-якому випадку», — запевняє заступник міністра економіки Тарас Качка.

Якщо Артемсіль, що опинилася поряд з лінією фронту, не зможе відновити виробництво, Україна має інші родовища солі. Качка згадує Солотвино, яке не експлуатувалося десять років, але поклади солі там достатні.

Дефіцит інших продуктів

У Мінекономіки не бачать ризиків дефіциту інших товарів. На думку заступника міністра, бракуватиме херсонських помідорів і мелітопольської черешні, однак фрукти й овочі вирощуються в різних регіонах.

«Системних ризиків постачання продуктів харчування чи побутових товарів на сьогодні у нас немає», — вважає представник Мінекономіки.

Про ситуацію з овочами й цінами на них на тлі окупації південних регіонів ми писали докладніше тут.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button