Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Партнерський матеріал з

Розмови про велику відбудову, яка чекає Україну після закінчення війни, розпочалися ледь не з перших її днів. Але відновлення зруйнованих міст не обмежуються реконструкцією будівель. Це шанс створити нове міське середовище – сучасне, комфортне та безпечне.

Кожна структурна зміна тканини міста на десятиліття визначає спосіб життя його мешканців, формує звички, впливає на демографічний і культурний контексти. А отже, потребує виважених рішень. Щоб не повторювати попередніх помилок і перебудовувати міста і села за сучасними принципами, вкрай потрібні обізнані фахівці з новітніми підходами. Для підготовки спеціалістів світового рівня Київська школа економіки запускає магістерську програму з урбаністики. Чому і як там навчатимуть?

 

Професійна освіта

Вдалі міські рішення є результатом комплексного підходу та аналізу місцевих інституційних, економічних та соціальних реалій. Нова навчальна програма KSE стане першою в Україні, яка пропонує таку комплексну магістратуру з урбаністичного розвитку. 

У  процесі відбудови буде задіяно багато суб’єктів – державні структури, забудовники, міжнародні донори та громадськість. Агенти відновлення міст і сіл України повинні мати навички професійної взаємодії з кожним із них. Тому проєкт міждисциплінарний і поєднує економічний, соціологічний та містобудівний напрямки.

Багатовекторна освіта дозволить випускникам проєктувати, створювати та реконструювати в екологічно стійких, економічно та соціально інклюзивних вимірах. Економічні дисципліни навчать обгрунтовувати девелоперам необхідність тих чи інших проєктів. Соціальний напрямок допоможе якісно визначити реальні потреби спільнот та громад. Планування надасть інструменти для пошуку найоптимальніших рішень, спираючись економічні можливості та потреби містян. 

Куратор програми

Академічним директором програми є Міхнеа Константінеску, відомий викладач аналогічних програм в міжнародних університетах. В університеті Цюриха він навчав  управлінню містом та нерухомістю, а також читав курс поведінкової нерухомості, макроекономіки, моделювання ризиків тощо. В університеті Нью-Йорка Міхнеа викладав про вплив технологічних інновацій на міське життя та вартість нерухомості міста.

Маючи глибоку експертизу урбаністиці, він чудово розуміє український контекст. Упродовж останніх кількох років Міхнеа очолює науково-дослідний відділ Національного банку України. Кількома роками раніше він займав посади голови відділу дослідження в Національному банку Литви. Раніше в Київській школі економіки Міхнеа викладав власний курс з машинного навчання в KSE та консультував студентів в економічних дослідженнях.

«Магістерська програма з урбаністичного розвитку покликана допомогти муніципалітетам зрозуміти, як влаштовані міста, як формується економічна цінність, чому виникають соціальні і транспортні проблеми та як їх побороти», – пояснює академічний директор. На його думку, війна загострила більшість із згаданих аспектів. Як наслідок українцям доведеться одночасно думати про покращення та відбудову міст. «У такому контексті програму з урбаністичного розвитку можна назвати нагальною потребою для України», – наполягає академічний директор. 

Читайте детальне інтерв’ю з Міхнеа Константінеску від «Хмарочоса».

 

Для кого ця програма

Нова для України та світу професія урбаніста приваблює до себе людей із різним попереднім досвідом та знаннями. Для вступників із філософським, культурологічним чи іншим гуманітарним бекграундом це гарна нагода підкріпити вже наявний досвід глибшими практичними знаннями з точних наук. Натомість абітурієнти математичного складу натомість зможуть детальніше ознайомитися з соціологічними методами та підходами.

«Студенти з різних контекстів та різної вікової категорії створюють гарну навчальну динаміку, – вважає Міхнеа Константінеску, – адже в такому разі вони зможуть вчитися не лише від нас, але й одне від одного».

Структура курсу

Поєднання обов’язкових предметів з факультативами дозволить студентам опанувати усі необхідні аспекти для реалізації урбаністичних проєктів, водночас здобувши поглиблені знання в окремих напрямах. Так, на доданок до 9 основних курсів, учні зможуть обрати ще 4 предмети з 11 запропонованих. При цьому один з них має стосуватися сфери будівництва, а другий – фінансів.

Обов’язкові предмети

  • Міське планування (зі спеціалізацією в галузі сталого розвитку та соціальної інклюзивності)
  • Девелопмент нерухомості (управління процесами та проєктами)
  • Транспорт і землекористування
  • Технологія будівництва
  • Фінанси та оцінка нерухомості
  • Принципи міської економіки
  • Юридичні аспекти девелопменту: від дозволів до договорів
  • Наука про дані ринків нерухомості
  • Проєкт: Інтегративний розвиток громад

Факультативні предмети

  • Управління проєктом будівництва
  • Оцінка вартості будівництва
  • Advanced Data Science (вебскрапінг та аналіз)
  • Управління активами нерухомого майна
  • Комерційний лізинг
  • Доступне житло (та/або комплексне житло для ветеранів війни та внутрішньо переміщених осіб)
  • Проєктне фінансування
  • Облік та податок на нерухоме майно
  • Підприємництво у сфері нерухомості
  • Цифрова нерухомість
  • Проєкт: Аналітика та прийняття рішень у сфері нерухомості

Що вивчає урбаністика

Магістерська програма відповідає структурі спеціальностей урбаністики провідних університетів США та Великої Британії. Вона орієнтована на отримання практичних знань та вирішення конкретних проблем. Викладачі разом зі студентами шукатимуть, як адаптувати міжнародний досвід до українських реалій.  

До прикладу, серед запропонованих дисциплін є актуальна для України тема доступного житла. Кількість ветеранів війни та внутрішньо переміщених осіб щодня зростає. Чимало громад уже сьогодні прийняли мільйони ВПО. Це змінює динаміку життя міста, викликає появу нових проблем і нерівностей. Проте справедливих рішень у житловій сфері все ще бракує. 

Саме завдяки доступному житлу місто Відень упродовж багатьох років визнавали кращим містом для життя. Понад 60% містян живуть у соціальному житлі, яке належить муніципалітету чи неприбутковим організаціям. Претендувати на субсидовану державну квартиру можуть жителі з річним доходом до $53 тисяч, що майже вдвічі більше за середній дохід у країні. Воно розраховане не тільки на сім`ї з низькими доходами, але і на широкий середній клас. Як наслідок, рівень доходу складно прив’язати до району проживання, а низька вартість на соціальне житло та регуляції на ринку стримують приватних орендодавців від завищення цін.

Невирішеною для української столиці є також проблема паркування. Численні авто на узбіччих заважають руху пішоходів та інших автівок і псують загальний вигляд міста. Як з цією проблемою справилося Сан-Франциско? 

У своїй книжці «Висока ціна безоплатного паркування» професор міського планування Каліфорнійського університету Дональд Шоуп доказав, що безоплатні парковки змушують людей кружляти містом у пошуках місця для зупинки. Це провокує затори та надмірні витрати палива. Крім того, будівництво парковок біля кожного будинку та супермаркету є нераціональним використанням цінної міської землі. Шоуп показав, що безоплатні парковки насправді дуже дорогі. І платять за них всі містяни, незалежно від наявності автомобілів. 

Дослідник запропонував встановлювати ринкову ціну за послуги паркування, а всі зібрані кошти спрямовувати безпосередньо у бюджет району розташування парковки. В такий спосіб люди сплачують не просто за стоянку авто, а за краще міське середовище для себе. Зрештою, влада Каліфорнії внесла зміни в Податковий кодекс та Закон про оплату паркування. Після цього Wall Street Journal навіть назвав професора «рок-зіркою паркування». До речі, ознайомча онлайн-лекція Дональда Шоупа від KSE вже відбулася 29 липня. Ці та багато інших випадків вирішення проблем містобудування, транспорту та взаємодії з громадськістю студенти дізнаватимуться з перших вуст. Крім того, вони отримають широке уявлення про міста як вбудовані в регіони організми, що взаємодіють між собою.

 

Що читати про урбаністику: рекомендації академічного директора

Для охочих самостійно дізнатися щось про урбаністику академічний директор програми Міхнеа Константінеску рекомендує такі захопливі та пізнавальні книжки: 

«Тріумф міста: як наш найкращий винахід робить нас багатшими, розумнішими, зеленішими, здоровішими та щасливішими»

Едвард Блейзер 

Останнім часом міста мають погану репутацію: їх вважають брудними, дорогими, екологічно недружніми, переповненими бідністю та злочинністю. На конкретних прикладах Едвард Блейзер доказує, що це не так. На його думку, навіть найгірші міста дають людям багато переваг, зокрема краще медичне забезпечення та більше робочих місць. На історіях міст Бангалор (Індія) та Кремнієвої долини (США) автор показує, яку роль грає освіта для успіху в містах і як нові технології заохочують людей збиратися разом. Видання потрапило до шорт-листа премії Financial Times і McKinsey за найкращу книгу року в 2011 році. А критики назвали його шедевром, повним інсайтів.

«На 99% невидиме місто: польовий путівник у прихований світ повсякденного дизайну»

Курт Кольштед

Книжку називають своєрідною Біблією допитливих урбаністів. Автор бестселерів за версією New York Times описує міське з незвичного боку, знаходячи таємниці та сюрпризи за кожною каналізаційною решіткою, вітриною магазину чи вуличним знаком. У книжці більше ста графічних ілюстрацій художника Патріка Вейла, які разом із текстом ніби створюють анатомію міста та описують сотні речей у міському середовищі, які при буденному погляді залишаються непоміченими.

«Щасливе місто»

Чарльз Монтгомері

Чи можуть влада та мешканці спільними зусиллями зробити міста щасливішими? Так! Відповідає відомий численними нагородами журналіст Чарльз Монтгомері. І наводить кілька вражаючих випадків, зокрема історії про мера Боготи, який своїм проєктом «сексуальних» автобусів прагнув зменшити тривожність, про архітектора, що впровадив практики середньовічних тосканських міст на пагорбах сучасного Нью-Йорка, про паризького активіста, що зумів перетворити автостради міста на пляжі, про америнканську громаду, яка змінила дизайн своїх вулиць тощо. У книжці багато нових ідей із психології, нейронауки та власних міських експериментів Монтгомері. «Щасливе місто» показує, як міста формують думки і поведінку їхніх мешканців.

Майбутнє за межами університету

Успішне відновлення багатьох європейських міст після Другої світової відбулося, зокрема, завдяки тому, що фахівці різних рівнів почали створювати та обговорювати ідеї та варіанти задовго до кінця воєнних дій. Саме про необхідність уже починати таку роботу заявив Президент Європейської Ради Шарль Мішель, запевняючи, що європейські держави допомагатимуть Україні і вже готові робити свої інвестиції. 

Випускники магістратури з урбаністики KSE будуть розробляти, просувати та реалізовувати сталі проєкти оновлення міст в Україні, які відповідають найсучаснішим стандартам в економічному, соціальному та економічному аспектах. Зокрема: 

– впевнено формувати державну політику з вирішення соціальної нерівності та інших проблем, що виникають внаслідок внутрішнього переміщення;

– брати участь у проєктах територіального розвитку з залученням міжнародних гравців: Світового банку, Європейського Союзу, архітекторів та міжнародних дослідників; 

– ставати зв’язковою ланкою між українськими інституціями та міжнародними донорами;

– бути озброєними найсучаснішими знаннями агентами впливу всередині українського суспільства.

 

Що говорять про програму?

За словами Міхнеа Коснтантінеску, програма з урбаністики наразі є унікальною для України, а також черпає, але не повторює аналогічні міжнародні програми. «Міжнародні школи можуть собі дозволити розлогу спеціалізацію, оскільки мають давню традицію і більше ресурсів. До прикладу, в Британії є спеціальна програма з міської економіки та фінансів. Окремо існують програми з міського планування та міської соціології. У зв’язку з вимогами ринку в Україні ми комбінуємо ці елементи», – зазначає академічний директор.

Як відбудувати майже зруйновану економіку раніше успішного Тростянця? Чи потрібна Харкову зіркова архітектура? Реконструювати чи зносити численні пошкоджені будинки Київщини? Якою має бути оптимальна модель громадського транспорту Чернігова? Відповіді на ці та схожі запитання допоможе знайти магістерська програма з урбаністики від KSE.

Навчання розпочинається першого жовтня 2022 року і триватиме 16 місяців. Найкращі викладачі України та світу з великим міжнародним досвідом вже чекають на своїх зацікавлених студентів, які розбудовуватимуть сталу та інклюзивну мережу українських міст. 

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button