Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Mika Baumeister / Unsplash

З початку війни в Україні закрилося близько 7 тисяч ресторанів та кафе, водночас відкрилося понад 2 тисячі нових закладів, за оцінками співзасновниці Національної ресторанної асоціації Ольги Насонової, повідомяє Інтерфакс-Україна.

Експертка зауважує, що точної статистики зараз немає, серед цих семи тисяч — і заклади, які закрилися, і ті, про які немає даних, бо вони розташовані на окупованих територіях чи в зонах обстрілів.

«Ринок зменшився приблизно на 25% порівняно з лютим 2022 року. У деяких областях падіння ринку становило понад 50%: Харківська, Миколаївська, Запорізька, Луганська області. У Київській, Одеській, Дніпропетровській областях — падіння до 30%», — зазначає Насонова.

Кафе й ресторани активно відкриваються в західних областях. Найінтенсивніше розвивався ресторанний ринок у Львові — з початку війни з’явилося понад 500 нових закладів. У місті й області кількість ресторанів і кафе зросла приблизно на 30%.

«З усіх міст на західній Україні Львів виявився найкосмополітичнішим і найнаповненішим», — коментує Насонова. При цьому, за її даними, у місті відкривалися переважно нові ресторани, а не заклади, які переїхали з інших регіонів; останніх насправді — одиниці.

На думку експертки, ресторанні інвестори почали розглядати міста на заході України як найвигідніші для запуску нового бізнесу.

Щодо експансії за кордон, то таких прикладів ще небагато. У Румунії відкрилася «Чорноморка», заплановано відкриття закладів Борисова та Сухомлина. Українські ресторатори обирають переважно Польщу, де більше українців і ближчий менталітет.

Читайте також: На Бессарабці відкрилося двоповерхове «Міністерство Шаурми»

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button