Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 290 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Інструмент катування струмом — телефонний апарат ТА-57

На звільнених від росіян територіях Харківської області правоохоронці знаходять катівні, а місцеві жителі свідчать про те, як окупанти піддавали населення тортурам.

СБУ опублікувала відео з приміщення в Куп’янську, де росіяни допитувати й катували місцевих. Місцевий чоловік, який був затриманий окупантами, свідчить про тортури.

«Мене на першому допиті хвилин 40 били струмом, стріляли в мене — чи то з пневматики, чи то з газового, не знаю, я в мішку був… Били битами чи залізними трубами», — розповів куп’янчанин. Йому також погрожували влаштувати «змагання» з собакою на мінному полі: хто перший підірветься.

На допитах співробітники ФСБ випитували імена та адреси симпатиків України, учасників тероборони тощо. З сусідньої кімнати завжди лунали крики. Як каже свідок, одному чоловіку випалили на тілі паяльником Залізний хрест.

В’язнів утримували у переповненій кімнаті: у камері, призначеній на двох, перебували восьмеро.

Там само, у підвалі Куп’янського медичного коледжу знайшли п’ятьох підлітків 13-15 років. Четверо дівчат і хлопець, усі студенти, пробули там сім днів. Росіяни ув’язнили їх після «фільтраційних заходів».

Окремо президент Володимир Зеленський повідомив, що в підвалі виявили сімох студентів зі Шрі-Ланки, які також навчалися в медичному коледжі. Росіяни захопили їх ще у березні.

У Балаклії катівню облаштували у підвалі будівлі БалДруку, що навпроти відділку поліції. За даними начальника Слідчого управління Нацполіції Харківщини Сергія Болвінова, там тримали у полоні щонайменше 40 людей. Їх годували двічі на день самою кашею.

Коли окупанти звільняли багато в’язнів, а нових не було, то хапали людей просто на вулиці. Один чоловік просидів в ув’язненні 46 днів, бо знайшли фото його брата в українській військовій формі.

«Усі тортури описувати не буду, скажу лише, що “найлегше” — коли били струмом», — додав Болвінов.

Слідчі також отримали інформацію про групу місцевих жителів, яких росіяни розстріляли на блокпосту в останній день окупації.

У селищі Козача Лопань катівню створили у підвалі будівлі так званої «народної міліції» — аналог поліцейського відділку, повідомляє Харківська обласна прокуратура. На фото видно, в яких умовах утримувалися в’язні.

Там само знайшли й «тапік» — військово-польовий телефонний апарат, за допомогою якого окупанти катували людей струмом. Такий спосіб тортур повсюдно поширений на всіх окупованих територіях із 2014 року, відколи Росія почала захоплювати українські землі.

В Ізюмі продовжують ексгумувати тіла з масового поховання. Там може бути понад 440 загиблих, цивільних і військових.

«Один з загиблих цивільних був з мотузкою на шиї та з пошкодженими фалангами пальців — слідство перевіряє версію про катування. Один з військових був з зв’язаними руками», — повідомляє Болвінов.

У селищі Залізничному поліція отримала чотири свідчення про розстріли цивільних: 61-річного Сергія розстріляли в спину біля будинку, тіло сусіди поховали в городі; Констянтин і 58-річний Ілхам поховані у дворі Ілхама, виявлено кульові поранення в голову; тіло 47-річного Володимира лежало на вежі заводу з 26 лютого, зі слів місцевих, його розстріляли з кулемета.

У селі Гракове ексгумували тіла двох чоловіків з отворами від куль на потилицях, вуха були відрізані. Росіяни змусили іншого місцевого чоловіка поховати страчених.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button