Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 283 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Черга до пропускного пункту на кордоні з Грузією. Фото: twitter.com/holodmedia

Тисячі росіян намагаються втекти з РФ на автомобілях, велосипедах, гіроскутерах, самокатах і навіть на вертольотах і приватних літаках.

Близько першої ночі 26 вересня 38-річний втікач від мобілізації нелегально потрапив до Естонії на сапборді — дошці з веслом для сапсерфінгу, — перепливши ріку Нарва. Нічна температура повітря там зараз — 6-7 градусів за Цельсієм. Естонські прикордонники шукали чоловіка з собаками. Знайшли на автобусній зупинці й відразу повернули назад в Росію, повідомляє ERR

Ілюстративне фото: Pearse O’Halloran / Unsplash

До Естонії прямує мало росіян, адже країни Балтії припинили видавати їм візи. Натомість на грузинському кордоні склалася критична ситуація. До пропускного пункту на перевалі Верхній Ларс — у 2008 році цією самою дорогою у Грузію входили російські танки — зараз стоять кілька тисяч автівок, а також велосипедистів і пішоходів. Очікують у черзі по дві-три доби. Тільки за 26 вересня КПП перетнули 10,5 тисячі людей.

Пішки проходити кордон не дозволяли — лише на транспортному засобі, автомобілі, мотоциклі, велосипеді, самокаті тощо. Від учора з’явилася інформація, що почали пускати пішки, але з російського боку прикордонники таки наполягають, що треба мати хоча б самокат.

У головному телеграм-чаті черги на Верхньому Ларсі є навіть оголошення з пропозицією перетнути кордон на гелікоптері або на приватному літаку.

Перед чергою власне на КПП втікачі мусять стояти у таких само виснажливих чергах перед численними постами прикордонної служби РФ. Повідомляють, що на цих постах панує тотальна корупція. Місцеві також беруть великі гроші за перевезення через кордон або до початку черги.

На дорозі, де тягнеться черга, немає умов для такої кількості людей — відсутні вбиральні, можливість купити воду та їжу, вночі дуже холодно. Траса оточена горами. Погрітися в автомобіль пускають лише за гроші. Люди непритомніють, почалися бійки.

Днями росіяни встановили мобілізаційний пункт і почали видавати повістки людям із черги на кордоні — як запевняють, лише жителям Північної Осетії.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button