Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: chernihiv.vision

Українська студія дизайну та архітектури Yakusha Design працює над концепцією розвитку Чернігова під назвою «Чернігів — стійке місто». Розробка здійснюється на безоплатній основі без залучення коштів бюджету Чернігова, а майнові права та розроблені матеріали будуть передані Чернігівській міській раді.

Ідею створити такий проєкт запропонувала засновниця студії Вікторія Якуша. За її словами, «більше не було бажаючих над цим працювати, тому жодних конкурсів не проводилося».

Читайте також: Український дизайн на світовій сцені. Хто така Вікторія Якуша і чому про неї пишуть усі західні ЗМІ?

У липні перші напрацювання по концепції розвитку представили Чернігівській міськраді та громадськості. За словами ініціаторки, концепцію сприйняли позитивно, міській владі сподобалися напрямки роботи. Але наразі робота сповільнилася, команда сфокусувалася на тих напрямках, які зараз можна якісно пропрацювати. Зокрема, ідеться про інфраструктурні та екологічні проєкти. Ще одна причина сповільнення – нестача фахівців. Людям доводиться працювати безкоштовно, але не у всіх є така можливість. Зараз до проєкту долучили фінів та голландців, а також вихідців з України, які живуть в Ізраїлі та США.

Нині основною задачею, яка стоїть перед командою, є залучення фінансів. Вікторія пояснює, що на сьогодні це переважно гранти Європейського Союзу, але вони шукають також інвесторів, меценатів. Водночас, бізнес, як український, так і іноземний, поки не зацікавлений у фінансуванні проєкту, а питання виділення коштів з державного або міського бюджету не розглядається – принаймні поки йде війна.

Її команда прагне створити базу, від якої будуть відштовхуватися архітектори у часи відбудови міста. Реалізація проєкту відбуватиметься лише в післявоєнний період, але, як визнає архітекторка, втілити ідею повністю не вдасться: «у мене немає ілюзій». Вікторія пояснює, що це процес, який буде тривати приблизно десять років, та передбачає співпрацю з владою, яка буде змінюватися.

Ціль проєкту – переосмислення і розвиток Чернігова як сучасного міста, побудованого навколо людей. Чернігів має стати історико-екологічним центром, в якому буде збережена історична спадщина і природа.

Наразі до команди доєдналося більше 60 різних спеціалістів, як чернігівців, так і з інших міст та країн. Серед партнерів: чернігівські організації Еко місто, Chernihiv.IT, проєктна команда Bike City consulting, Національний університет «Чернігівська політехніка», Чернігівська міськрада та інші. Команда переважно складається з чернігівців.

Над чим працює команда?

Проєкти інфраструктури і мобільності:

  • створення більшої кількості громадських просторів для взаємодії, спілкування, занять спортом, активного відпочинку на вулиці;
  • повноцінний перегляд інфраструктурної мережі і потоків руху;
  • пропрацювання всього міста на безбар’єрність;
  • ревіталізація окремих частин промислової зони (сучасні культурні центри, бібліотеки у старих заводських будівлях для задіяння наявного простору в центральній частині міста.

Зелені та екологічні проєкти:

  • концепція «Міський сад», збільшення та розширення зелених насаджень вздовж вулиць, «зелені коридори»;
  • розвиток екотуризму: карти міст, оздоровчі, туристичні маршрути;
  • об’єднання зелених зон річкового порту, міського пляжу та протилежних берегів річки Десни;
  • будівництво екопоселень;

Автори концепції пропонують зробити місто вуглецево-нейтральним. Для цього потрібно розвивати веломережу та громадський транспорт, обмежити використання власних автомобілів, а особливо у центрі міста, та модернізувати ТЕЦ.

Екологічні рішення:

  • енергетичний аудит старих будівель;
  • впровадження новітніх технологій виробництва електроенергії, опалення та енергозбереження (сонячні батареї, вітряки, сучасні матеріали);
  • повторне використання руйнувань та місцевих матеріалів при будівництві багатоповерхових новобудов та екопоселень;
  • використання рослинного забруднення повторно (водоростей, мулу і всіх рослинних відходів з річок, переробка і виробництво паперу тощо).
  • забезпечення системи сортування сміття, сміттєпереробний завод.

Проект реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у рамках Transition Promotion Program. Погляди, викладені у цьому матеріалі, належать авторам і не відображають офіційну позицію МЗС Чеської Республіки.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button