Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels

Пропагандистський контент сайтів, заблокованих у Євросоюзі, потрапляє до європейської аудиторії іншими шляхами. Через ці канали Росія поширює дезінформацію про українських біженців, повідомляє Vice з посиланням на дослідження Інституту Стратегічного діалогу.

Майже відразу після повномасштабного вторгнення Росії в Україну Євросоюз заборонив трансляцію каналів RT і Спутник, а платформи, такі як Google заблокували ці домени. Й хоча завдяки санкціям трафік цих ресурсів у ЄС скоротився приблизно на три чверті, Кремль знайшов спосіб обходити заборону.

Росія створює домени, майже ідентичні заблокованим, які відрізняються лише одним символом: наприклад урл іспаномовного домену RT містить дефіс замість крапки. Дослідники виявили 12 адрес, які вели до цифрової інфраструктури RT. Всі вони зареєстровані у Москві, деякі було створено вже за кілька тижнів після нападу на Україну. Ці сайти мають мільйони переглядів щомісяця.

Ці ресурси, зокрема, поширюють історії, покликані сформувати негативне ставлення до українських біженців у Західній Європі. Наприклад, просуваються тези про те, що українцям надають додаткові привілеї порівняно з іншими біженцями; українці виснажують ресурси приймаючих країн; агресивні та становлять загрозу безпеці; не бажають інтегруватися. Українок також часто зображають сексуалізовано.

Європейські санкції покривають і ці обхідні канали, запевняє Йоганнес Барке, речник з питань цифрової економіки у Європейській комісії. Водночас, за його словами, ці речі мають регулювати окремі країни ЄС.

Однак дослідники переконані, що хитрощі російських пропагандистів таки працюють. Так, у шести країнах — Бельгії, Болгарії, Кіпрі, Чехії, Ірландії та Швеції — трафік цих сайтів припинився повністю, а ще в шести країнах впав на 90%. Та от в Естонії та Нідерландах було помічено значне зростання трафіку. В Австрії майже залишився незмінним, скоротившись лише на 3%.

Про наслідки цієї пропаганди читайте в матеріалі: Підпал дитсадка, нічні дзвінки: українці в Німеччині скаржаться на напади

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button