Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 288 днів. За цей час ми опублікували 23569 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Steve Jurvetson / Вікіпедія

У вересні Ілон Маск надіслав листа Пентагону, в якому заявляє, що компанія SpaceX припинить фінансування роботи супутників Starlink в Україні. Документ опинився в розпорядженні CNN.

Маск запропонував уряду США надалі оплачувати користування супутниками українською армією. Це коштуватиме понад 120 мільйонів доларів до кінця року та 400 мільйонів за наступний рік.

«Ми не в тій ситуації, щоб надалі постачати термінали до України або оплачувати роботу наявних терміналів на невизначений період часу», — йдеться у листі Маска.

Наразі Україна отримала 20 тисяч терміналів Starlink, які, за словами Маска, обійшлися компанії у 80 мільйонів доларів. Але 85% з цих терміналів були оплачені з інших джерел, зокрема урядами США, Великої Британії, Польщі.

CNN також отримала інший документ: липневий лист головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, в якому він просив у Маска додаткові 8 тисяч терміналів. 

На окремих ділянках фронту супутниковий інтернет від Starlink — єдиний спосіб комунікації української армії, зокрема для коригування вогню. При цьому тиждень тому військові почали доповідати про збої в роботі Starlink. За даними Financial Times, SpaceX відключила роботу систем на окупованих територіях, і проблеми зі зв’язком спостерігалися у тих місцях, де ЗСУ вели успішний наступ.

Третього жовтня Ілон Маск збурив твіттер, запропонувавши «мирний план» для України, який передбачав повторні «референдуми» на анексованих Росією територіях, передання Криму Росії, забезпечення півострова водою та нейтральний статус України. Мільярдер запевняє, що Кремль все одно досягне свого, а наслідком непоступливості українців може стати ядерна війна.

Засновник консалтингової компанії Eurasia Group Ян Бреммер заявляв, що Маск мав розмову з Путіним і кремлівською верхівкою про Україну. Маск це заперечує.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button