Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 277 днів. За цей час ми опублікували 23483 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: facebook.com/UkrainianNatureConservationGroup

Національне військове меморіальне кладовище планують збудувати, як випливає з проєкту рішення Київради, на території урочища «Лиса Гора».

Будь-яке будівництво на Лисій горі заборонено законом, заявляє Українська природоохоронна група. Крім того, що це заповідний фонд, місце з археологічною, ландшафтною й природною цінністю, тут дуже складний рельєф і круті схили, часом з ухилом у 60 градусів, на яких тривають ерозійні процеси.

Чим цінна Лиса гора?

Лиса Гора — це переважно круті схили, на яких збереглися кількасот 400-річних дубів. Три з вікових дубів яких отримали охоронні статуси: це Дуб Тотлебена, Ополченський дуб та Дуб-відун. Окремою природно-заповідною територією є річище річки Либідь біля підніжжя гори.

На горі зустрічається понад 30 рідкісних червонокнижних видів рослин та тварин, зокрема, вечірниця руда (Nyctalus noctula), нетопир білосмугий (Pipistrellus kuhlii), лилик двоколірний (Vespertilio murinus), жук-олень (Lucanus cervus), жовтюх шапранець (Colias myrmidone).

Щодо історичної та археологічної цінності, то на Лисій горі розташовувався найбільший земляний форт Європи 1871–1875 років — Лисогірський форт, що належить Музею «Київська фортеця». Крім того, це місце розташування давніх городищ та капищ часів Київської Русі.

Екологи пропонують обрати для меморіалу ділянку з рівнинним рельєфом, а також врахувати наявність транспорту та іншої інфраструктури.

Нагадаємо, Верховна Рада проголосувала за створення військового кладовища з меморіалом у червні. Комплекс бачать як аналог меморіального цвинтаря в Арлінгтоні, США. 

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button