Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Fernando Viegas / Google Maps

«Хмарочос» раніше писав про будинки у південній Європи, які продають за безцінь, а ось на іспанському сайті нерухомості з’явилося оголошення про продаж цілого села за ціною 260 тисяч євро. Для порівняння, стільки коштує квартира з однією спальнею в хорошому районі Мадрида чи Барселони.

Сальто-де-Кастро розташовано на мальовничих схилах біля ріки Дуро, на кордоні з Португалією, в трьох годинах їзди від Мадрида. Поселення було збудовано на початку 1950-х енергетичною компанією для родин працівників гідроелектростанції, повідомляє BBC.

Тут розташовані 44 будинки, готель, бар, церква, школа, гуртожиток, муніципальний басейн і казарми цивільної гвардії. Але тут ніхто не живе. Мешканці покинули Сальто-де-Кастро понад три десятиліття тому.

На початку 2000-х село придбав приватний покупець з метою претворити його на туристичну локацію. Але незабаром настала «криза Єврозони» — криза державних боргів, що виникла передусім у Греції, Італії, Іспанії та згодом перекинулася на інші країни та переросла у загальну системну проблему.

Власник, якому зараз за 80 років, пояснює, що сам є міським жителем і не може утримувати село. Оголошення викликало ажіотаж, його переглянули понад 50 тисяч осіб, з яких 300 виявили реальну зацікавленість. Це потенційні покупці з Росії, Франції, Бельгії та Великої Британії. Один навіть вніс заставу.

Колись власник уже намагався продати Сальто-де-Кастро за 6,5 мільйона євро, однак не знайшов покупців.

Втім, хоча теперішня вартість покупки невисока, це лише початок витрат. Хоча в оголошенні й зазначається, що обсяг необхідних інвестицій «не перевищуватиме два мільйони євро».

Сальто-де-Кастро належить до одного з регіонів, відомих як España vaciada, — територій, переважно у сільській місцевості, що зазнали значного відтоку населення. Цей процес почався у 1950-60-х через політику, яка фокусувалася на розвитку великих міст, у той час, як села занепадали: наприклад, системна механізація роботи призвела до надлишку робочої сили, а екологічні проблеми — до втрати родючості ґрунтів. Сільське населення масово мігрувало до міст.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button