Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23639 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Maksym Pozniak-Haraburda / Unsplash

Продажі квартир у новобудовах Києва впали практично до нуля, але забудовники все одно суттєво підняли ціни. Що відбувається з ринком нерухомості, пояснюють РБК-Україна експерти.

Угоди відбуваються, але поодинокі. Обсяги продажів у новобудовах столиці впали в 10-15 разів, констатує експертка ринку нерухомості Вікторія Берещак.

«Якщо до війни топовий девелопер зі списку компаній першої п’ятірки на ринку продавав 150-250 квартир на місяць, то зараз таких угод лише близько десятка або трохи більше», — зазначає Берещак.

До 24 лютого ціни квартиру в новобудові на Академмістечку продавали за 22 тисячі гривень за квадратний метр, а зараз — за 30-35. Квадратний метр на Подолі коштував 60-70 тисяч, зараз — понад 100. «Загалом у гривневому еквіваленті ми бачимо підвищення вартості квартир на 45%», — зазначає Берещак.

Головні причини підняття цін — здорожчання будматеріалів та порушення логістичних ланцюжків постачання. Так, через втрату потужностей українських заводів треба завозити матеріали з-за кордону. Багато співробітників пішли у ЗСУ та інші сили оборони.

Те, що забудовники підвищують ціни навіть за дуже низького попиту, може говорити про плани девелопера все-таки здати цей об’єкт в експлуатацію. І навпаки — якщо квартиру продають за довоєнними цінами, то в забудовника може не вистачити грошей на завершення робіт, вважає представник консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький.

«Продаж житла за такою ж ціною, як до 24 лютого, — це буквально гарантія того, що будинок не добудується», — переконаний Костецький.

Читайте також: Житло в Україні має дешевшати. Чи ні? Що про це думають Нацбанк, експерти та забудовники

Наразі більшість будівництв заморожено. За оцінкою Костецького, добудовується умовно один об’єкт із сотні. 

Водночас, за його словами, реальні покупці мають шанси купити житло за ціною, на 20-30% нижчою за вказану на сайті. Про «подвійні» ціни говорили раніше й інші експерти ринку.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button