Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 272 днів. За цей час ми опублікували 23451 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Jannes Glas / Unsplash

Сьогодні, 20 листопада, у Катарі почався Чемпіонат світу з футболу. Попередній мундіаль ФІФА дозволила провести в Росії — після анексії Криму та вторгнення на Донбас, — а зараз змагання приймає країна, також сумно відома системними порушеннями прав людини.

«Спершу Росія, потім Катар. Чекаємо на Північну Корею», — написано на одному з білбордів броварні BrewDog, яка оголосила себе офіційним антиспонсором цьогорічного Кубку ФІФА.

Фото: twitter.com/RiichardJP

Підкуп на голосуванні

Сама процедура обрання Катару та Росії в 2010 році — тоді вперше обрали відразу двох господарів турніру, — запустила скандал, що з роками обростав новими подробицями. Як згодом виявили журналісти, катарці робили учасникам голосування дорогі подарунки та селили в п’ятизіркових готелях. Йшлося й про вигідні угоди, обіцяні катарцями перед голосуванням. Так, Катар купив у Франції футбольний клуб PSG, 50 літаків тощо.

За даними ФБР, за двадцять років посадовці ФІФА отримали хабарів на загальну суму приблизно 150 мільйонів доларів і вплинули вибір країн-господарів — Росії та Катару.

«Катар — це дуже маленька країна. Футбол і чемпіонат світу занадто масштабні для цієї держави. Вибір Катару був помилкою. Ми домовилися у виконкомі, що Росія проводитиме чемпіонат світу з футболу 2018 року, а США — 2022 року. Це було б жестом миру, якби два давні політичні супротивники по черзі організували “мундіалі”», — пояснював президент ФІФА Йозеф Блаттер, звільнений через цей корупційний скандал.

Зараз ФІФА очолює Джанні Інфантіно, який закликав зосередитися на футболі, а не на політиці, а також оголосити перемир’я в Україні на час спортивної події — мовляв, хай гра стане приводом для мирних перемовин.

Клімат

Таким чином, за допомогою хабарів господарем нинішнього кубку вперше стала країна Близького Сходу, літні температури в якій перевищують 50 градусів за Цельсієм. Чемпіонат світу при цьому традиційно проводять улітку. Саме тому цьогорічний мундіаль перенесли на листопад-грудень.

Це призвело до ущільнення графіків матчів — наприклад, англійські клуби лише тиждень тому відіграли у Прем’єр-лізі. Через збільшення кількості ігор та зменшення інтервалів між ними зріс травматизм футболістів. Гравці не встигали відновлюватися між матчами. Незагоєні трамви, втома та катарська спека (навіть зараз там 26-30 градусів і висока вологість), за прогнозами, підвищать ризик травматизму на самому Чемпіонаті світу.

Інфраструктура з нуля

Для багатьох обрання Катару стало несподіванкою, зокрема й тому, що у країні взагалі не було футбольної інфраструктури, все довелося будувати фактично з нуля.

Так, за дванадцять років Катар збудував сім стадіонів, новий аеропорт, близько сотні готелей восьмисмугові шосе та сполучив спортивні майданчики метрополітеном. Навколо головної арени, спроєктованої Foster and Partners, звели ціле місто Лусаїл. Ще один стадіон розробляли Zaha Hadid Architects.

Стадіон, спроєктований Foster and Partners. Фото: Visit Qatar / Unsplash

Попри спорудження такої кількості проєктів організатори запевняють, що мундіаль у Катарі стане першим вуглецево-нейтральним Чемпіонатом світу в історії. В організації Carbon Market Watch вважають, що масштабні спортивні події взагалі не мають права претендувати на такий статус. Навіть за оцінками ФІФА, які вважають вкрай заниженими, вуглецеві викиди від катарського ЧС на 70% вищі, ніж від минулого чемпіонату в Росії.

Після чемпіонату Катар матиме вісім стадіонів, сім з яких було збудовано спеціально для чотиритижневої події. при цьому найпопулярніші футбольні матчі місцевих команд зазвичай не збирають більш як тисячу глядачів.

Проєктувальники, передусім іспанське бюро Fenwick-Iribarren Architects, намагалися передбачити альтернативне застосування для стадіонів. Так, частину «Освітнього стадіону», розташованого у районі з закладами освіти, згодом переобладнають під аудиторії для навчання. При будівництві стадіону 974 у конструкцію інтегрували морські контейнери, які надалі використають під час підготовки для ЧС-2030 в Уругваї. Деякі стадіони планують перетворити на готелі.

Освітній стадіон, спроєктований Fenwick-Iribarren Architects. Фото: Hatem Boukhit / Unsplash

Загибель будівельників

На цих масштабних будівництвах працювали мільйони трудових мігрантів — переважно з Непалу й Індії, а також із Бангладеш, Пакистану, Шрі-Ланки, Кенії, Єгипту та Філіппін. Сотні з них загинули.

Це інфографіка, яку Washington Post публікував ще в 2015-му. Вже за перші п’ять років масштаби загибелі робітників на будівельних майданчиках вразили журналістів. Знімальну групу Бі-бі-сі, яка висвітлювала умови праці будівельників, навіть заарештували у Досі. 

Торік The Guardian назвав цифру в 6500 будівельників-мігрантів, які загинули у Катарі з 2012 року. Невідомо, яка частина з цієї кількості загинула саме на будівництвах, пов’язаних з підготовкою до Чемпіонату світу.

Причиною багатьох смертей став спекотний і вологий клімат Катару: типовими були такі випадки, як зупинка серця і відмова легень. Такі випадки в офіційних звітах класифікували як «смерть від природних причин». Також видання наводить такі приклади: падіння з висоти, удар струмом тощо.

Фото: Ben Koorengevel / Unsplash

Влада Катару наполягала, що кількість смертей пропорційна великій кількості залучених у будівельній галузі мігрантів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button