Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 299 днів. За цей час ми опублікували 23649 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Укренерго

Ремонт енергетичних об’єктів, який мав би тривати місяць, українські енергетики здійснюють за кілька днів. Про те, як відбувається відновлення енергосистеми після російських атак, розповів в інтерв’ю НВ керівник Укренерго Володимир Кудрицький.

«Блекаут це не кінець світу, це важке випробування, після якого система починає своє відновлення. Тому відновлення системи ніхто не ставив під сумнів», — заявляє він.

Кудрицький наголошує, що українські диспетчери стали першими у світі, хто постав перед необхідністю реагувати на терористичну атаку такого рівня.

Головне завдання після масштабної атаки, такої, яка сталася 23 листопада, — з’єднати систему, відновити можливість видачі потужності з електростанцій і можливість передачі електроенергії на велику відстань.

Наступним завданням після цього було відновлення роботи енергоблоків атомних електростанцій.

«Технологічно — це повільний процес. На вечір 24 листопада енергетикам вдалося забезпечити половину необхідного енергоспоживання країни. Пріоритетно заживлювали водоканали, водоочисні споруди, теплопостачання, лікарні. На ранок 25 листопада в системі вже було дві третини необхідної країні електроенергії», — розповів Кудрицький.

Для розуміння процесів ремонту енергосистеми він зауважує, що головна характеристика електроенергії — її не можна зберігати. Енергія споживається в той самий момент, в який виробляється на якійсь електростанції. Тому в енергосистемі завжди має підтримуватися баланс між виробництвом і споживанням.

Друга важлива річ: у мережі є кілька типів ліній — магістральні та розподільчі. Перші — це високовольтні лінії, які можна порівняти з автобанами, що ведуть від великих електростанцій до великих «розвʼязок». Магістральними мережами керує Укренерго. Саме магістральна мережа зазнала найбільших пошкоджень.

На підстанціях електроенергія високої напруги трансформується в електроенергію меншої напруги, і далі вже йде «дорогами місцевого значення» — розподільчими мережами — і доставляється до конкретного будинку чи підприємства. Розподільчими мережами керують обленерго.

Укренерго доводить до обленерго обсяги споживання, які можна доставити в той чи інший регіон. Далі обленерго вирішують — кого потрібно вимкнуть, щоби дотримуватись визначених лімітів. «Ще раз повторю: ви не знайдете у світі диспетчерів, які мають такий досвід», — наголошує Кудрицький.

«Нормативна тривалість ремонтів певних обʼєктів, які ми робимо за кілька днів, — взагалі-то місяць», — зазначає голова Укренерго.

Для відновлення енергомережі потрібно нове обладнання, запас якого є лише в України.

«Після того, як ми почали шукати обладнання, яке можна швидко привезти для продовження ремонтів, я впевнився, що такого запасу, як був у нас до початку ракетних атак, не існувало в жодній країні світу. Ніхто не тримає трансформатори на складі як запчастини», — стверджує Кудрицький.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button