Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Вхід до Форту Брегг. Фото: Fish Cop. – Blashfield Sign Company

Міністерство оборони США оголосило про перейменування військових баз, вулиць, кораблів та інших об’єктів, назви яких пов’язані з Конфедерацією.

У 1860-1861 роках низка південних штатів відділилася від решти країни та об’єдналася у Конфедеративні Штати Америки, протестуючи проти скасування рабовласництва. Попри поразку у громадянській війні південні штати й надалі намагалися обмежувати права чорношкірого населення й, зокрема, запровадили закони про расову сегрегацію, знані як «закони Джима Кроу». У цей період (з кінця ХІХ століття до середини ХХ-го) американська топоніміка поповнилася назвами на честь «героїв» Конфедерації.

Зокрема, головну військову базу США названо на честь генерала Брекстона Брегга. Чорношкірі солдати десятиліттями були змушені служити на базах, що носили імена захисників рабства. Та відтепер Форт Брегг перейменують на Форт Ліберті. Нові назви отримають ще вісім баз Пентагона.

Зображення: Пентагон

Комісію з перейменувань створили після хвилі антирасистських протестів, спровокованих убивством Джерджа Флойда у 2020 році. Довгий час комісія не могла функціонувати через вето тодішнього правого президента Дональда Трампа. Перше рішення про перейменування вона винесла у травні 2022-го.

На військовому меморіалі в Арлінгтоні вже зараз готуються знести пам’ятник конфедератам, встановлений у 1914 році. До речі, нащадки автора скульптури Мозеса Езекіеля виступили за її демонтаж та перенесення до музею.

Фото: Tim1965, CC BY-SA 3.0

Перейменування торкнуться також військових кораблів, наприклад крейсера USS Chancellorsville, названого на честь битви під Чанселорсвіллем, у якій перемогли конфедерати. Ще один такий корабель — USNS Maury, названий на честь Метью-Фонтейна Морі.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button