Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 289 днів. За цей час ми опублікували 23584 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: 东旭 王 / Unsplash

Населення Китаю почало скорочуватися вперше з 1960-х років, повідомляє Reuters.

Протягом минулого року населення країни зменшилося на 850 тисяч. Востаннє від’ємний приріст фіксували у 1961 році, під час Великого китайського голоду.

Таким чином, найнаселенішою країною світу стає Індія — 1,412 мільярда людей проти 1,411 мільярда в КНР.

Це відбувається через падіння народжуваності та значний стрибок смертності. Від 1980-х років китайський уряд провадив політику однієї дитини, яку скасували лише у 2015-му. При цьому китайці традиційно надавали перевагу народженню хлопчиків, і гендерно мотивовані аборти були не рідкістю. Через це спостерігається відчутний гендерний дисбаланс і, відповідно, зменшення кількості жінок дітородного віку.

Три роки пандемії та жорстких антиковідних заходів також вплинули на демографічну ситуацію.

Експерти ООН прогнозують скорочення населення Китаю на 109 мільйонів до 2050 року. Демографи вважають, що така тенденція призведе до старішання населення та сповільнення розвитку економіки. При цьому зменшення китайської робочої сили матиме наслідком зростання цін в Європі та США.

Вже зараз економічне зростання Китаю впало майже до одного з найнижчих рівнів за півстоліття. Це пов’язують із жосткими антиковідними заходами — уряд, на відміну від західних країн, робить ставку на карантини, а не на вакцинацію — та з ситуацією на ринку нерухомості.

У 2022 році ВВП Китаю збільшився на 3% — порівняно з 8,4% зростання у 2021 році. Це найгірший показник із 1976 року. Інвестиції в цей нерухомість впали на 10%, а продажі впали найбільше з 1992 року.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button