Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото з відкритих джерел

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду визнав садибу Дмитрієва на вулиці Хорива, 2 комплексною пам’яткою архітектури, а також скасував рішення ОАСКу та апеляції про позбавлення охоронного статусу. Про це повідомив юрист «Мапи реновації» Дмитро Перов.

У коментарі Хмарочосу Дмитро пояснив, що під охороною держави опинилися не лише окремі будівлі 2А, 2Б і 2В, а й територія комплексу – двір, парцеляція забудови та господарські споруди, що там розташовані. Водночас він зазначив, що це ще «не остаточна крапка». Суд направив матеріали справи на повторну перевірку встановлених раніше обставин. Зокрема, чи обґрунтованим є пред’явлення позову саме забудовником – ПП «Конвалія-Нрухомість». Оскільки, згідно з рішенням Північного апеляційного господарського суду підприємство втратило право власності на комплекс. Підставою є невиконання інвестдоговору щодо реставрації пам’яток та умисне доведення їх до руйнації.

До комплексу у стилі класицизму на Подолі, який має статус пам’ятки місцевого значення, увійшли два фасадних будинки та три менших будівлі, розташовані на подвір’ї. Житлову садибу почали зводити ще в 1830-х, прибутковий будинок з’явився наприкінці 19-го століття. До проєктування докладалися київські архітектори Олександр Кривошеєв та Володимир Ніколаєв.

Приватний власник будівлі – компанія «Конвалія-Нерухомість». У 2019 році забудовник домігся скасування її охоронного статусу, який Міністерство культури надало в 2014-му. За позицією власника, садиба «в аварійному стані та є фактично зруйнованою й непридатною для експлуатації, не підпадає під критерій автентичності, що фактично унеможливило її внесення до переліку об’єктів культурної спадщини».

Місцева влада звинувачує забудовника в невиконанні інвестиційних зобов’язань і домагається скасування права власності. Прокуратура встановила, що, не виконавши умови інвестиційного договору, забудовник у 2017 році незаконно зареєстрував за собою право власності на будівлі комплексу.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button