Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Візуалізація до проєкту 1

Міськрада Одеси проводить архітектурний конкурс на найкращу пропозицію щодо благоустрою Театральної площі. Журі отримало сім проєктів, які опублікували на сайті мерії та пропонують містянам висловити свою думку. Відгуки щодо проєктів приймають до шостого лютого за електронною адресою [email protected].

Театральна площа зараз — це публічний простір, який розрізає навпіл вулиця Рішельєвська, а також відділяє від будівлі Одеської опери вулиця Ланжеронівська. Фактично це не стільки площа, як перехрестя. Відповідно, краї вулиць запарковані автомобілями, а щоб перейти з однієї частини площі до іншої, потрібно користуватися пішохідними переходами.

Зображення з Google Maps

Містяни використовують площу переважно як транзитну зону. Щоб сфотографуватися на тлі ефектного фасаду оперного театру, стають посеред проїжджої частини.

Проєкт 1

Команда проєкту 1 провела опитування серед мешканців, понад 85% яких підтримали ідею пішоходизації та звільнення простору від автомобілів. Відповідно, розробники пропонують перетворити частину Рішельєвської на повністю пішохідну зону, Ланжеронівську звузити до однієї смуги, а паркомісця прибрати.

Візуалізація з проєкту 1

По краях пропонують висадити дуби, які окреслюватимуть межі площі, що наразі виглядає аморфною. В центрі розмістили сухий фонтан: влітку він може функціонувати в режимі дзеркала з глибиною води 2-3 сантиметри, а взимку його можна використовувати як ковзанку. Пропонують також зробити вертикальне озеленення фасадів навколишніх будівель.

Проєкт 2

Автори проєкту 2 пропонують розмістити по кутах площі два павільйони та розмістити вуличні меблі.

Проєкт 2

Проєкт 3

Автори третього проєкту пропонують створити клумби у стилі французького парку епохи бароко та оздобити їх гранітними бордюрами. Також у концепції — аркада з вічнозеленого чагарника зі скульптурами, копіями розміщених на даху театру. Фонтан у сквері з іншого боку будівлі опери пропонують замінити на масштабніший.

Проєкт 3

Проєкт 4

Автори цього проєкту пропонують об’єднати розрізані зараз сквери за допомогою покриття — мощення та гравію, — а також підняти проїзну частину вулиць для безбар’єрності.

Частини площі пропонують зонувати: північна частина нагадуватиме «прохолодний зелений Пале Рояль», південна — матиме сухий фонтан.

Проєкт 4

Проєкт 5

Автори пропонують прибрати автомобільний рух на проміжках Рішельєвської та Ланжеронівської, створивши єдиний пішохідний простір. Також вважають за необхідне знести одноповерхову прибудову ресторану «Моцарт», натомість присвятити звільнене місце темі шлюбу, виразивши її у скульптурах муз Ерато та Евтерпи. 

Пропозиція передбачає обладнання пагорбів та декоративної зелені в стилі французького саду.

Проєкт 5

Проєкт 6

У цьому проєкті пропонується створити мурал «Весь світ — театр, а люди в ньому — актори»; сім ніш із зображеннями зірок опери та балету; два декоративних світильника «Театральна люстра»; афішну тумбу в бароковому стилі; подіум для фотографування та барокові клумби.

Проєкт 6

Проєкт 7

Автори сьомого проєкту визначають його мету як «збереження ціннісно-психологічного ядра полісної культури».

Цього хочуть досягти за допомогою зменшення площі проїжджої частини, замінивши покриття на ній на гранітну бруківку; винести парковку за межі площі; створити велодоріжку з покриттям гранітними плитами. Зелені зони сформували за принципами ордерної системи і класицистичної симетрії. З квітів — троянди та спіреї.

Проєкт 7

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button