Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 281 днів. За цей час ми опублікували 23525 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: facebook.com/verkhovna.rada.ukraine

Серед усіх прийнятих за 2022 рік нормативних актів експерти Індексу реформ платформи VoxUkraine виокремили 164 найважливіших, які мають великий вплив на економіку і суспільство. 

Серед них 159 мають позитивну оцінку, один закон отримав нуль балів, а ще чотири виявилися антиреформами.

Найвищу оцінку експертів отримали ратифікація Стамбульської конвенції та синхронізація української енергосистеми з європейською ENTSO-E. 

Бізнес

1. Транспортний безвіз. Угода з ЄС про вантажні перевезення позбавить перевізників необхідності отримувати спеціальні дозволи та водійські права міжнародного зразка, оскільки Україна та Євросоюз відтепер визнаватимуть водійські документи один одного.

2. Митний безвіз. На один транспортний засіб треба мати лише одну декларацію та одну гарантію, які підходитимуть і для експорту, і для імпорту, і для транзиту товарів.

3. Спільний авіаційний простір. Українські авіакомпанії отримують право літати в межах Євросоюзу, а авіакомпанії ЄС зможуть здійснювати такі самі рейси в Україні.

4. Розширення зони вільної торгівлі: приєдналась Туреччина, наразі Україна має угоди про вільну торгівлю з 45 країнами.

5. Охорона прав власності. Йдеться про про захист географічних брендів та авторські права.

6. Дерегуляція бізнесу. Зменшення кількості пожежних перевірок для підприємств із незначним та середнім ступенем ризику; спрощення дозволів на надрокористування та використання ядерної енергії, перехід на електронне звітування, пришвидшення малої приватизації тощо. 

7. Податкові пільги для індустріальних парків. Цей закон експерти оцінили негативно.

8. Локалізація у машинобудівній галузі: частка місцевих компонентів у товарі має зрости до 40% протягом десяти років. Ці зміни експерти також визнали антиреформою.

Праця

9. Закон про «фріланс» впроваджує трудовий договір із нефіксованим робочим часом.

10. Протидія цькуванню на роботі та заборона вказувати у вакансіях вимоги за ознаками віку, статі тощо.

11. Спрощення звільнення працівника у разі знищення бізнесу внаслідок бойових дій.

12. Військовий облік жінок з медичною або фармацевтичною спеціальністю.

13. Соціальна та професійна адаптація військових і ветеранів: система переходу з військової кар’єри до цивільного життя включатиме медичну та психологічну реабілітацію, сприяння у перекваліфікації та працевлаштуванні, соціальний захист і підтримку ветеранського підприємництва.

14. Правові та соціальні гарантій для громадян Польщі, спрощення прийому на роботу іноземних фахівців та скасування норми про мінімальну оплату праці іноземців для отримання дозволу на роботу.

15. Закон про національні меншини.

Медицина

16. Закон про систему громадського здоров’я. Експерти застерігають, що він може виявитися неефективним, оскільки замість децентралізації та покладання координації на Центр громадського здоров’я він сконцентрував повноваження на МОЗ.

17. Скасування «радянського» поділу медичної допомоги на первинну, вторинну і третинну. Натомість запроваджують первинну, спеціалізовану, екстрену, реабілітаційну та паліативну допомогу, що відповідає європейському законодавству.

18. Передумови для перетворення державних лікарень на державні некомерційні підприємства.

19. Безоплатне надання ліків від рідкісних хвороб.

20. Впровадження єдиної термінології та правил на фармацевтичному ринку.

21. Обмеження імпорту ліків з Росії та Білорусі. Експерти критикують широту його трактування: якщо виявиться, що хоча б один етап виробництва або хоча б один підрядник прямо чи опосередковано пов’язаний з РФ та РБ, це може позбавити українських пацієнтів доступу навіть до ліків, які виготовляються у Європі.

Фінанси

22. Закон про фінансові послуги і фінансові компанії. Банки і небанківські установи зобов’язані повідомляти повну інформацію про свої послуги, що знизить можливості для махінацій з відсотковими ставками та комісіями.

23. Приєднання «Ощадбанку» до загальної системи гарантування вкладів.

24. Регуляція аудиту: єдиний електронний формат подання звіту та врегульовання аудиторської діяльності під час воєнного стану та на період післявоєнного відновлення економіки.

25. Спрощення доступу нерезидентів до державних цінних паперів України.

Правозахист

26. Ратифікація Стамбульської конвенції.

Суди

27. Уможливлення передачі справи на розгляд до територіально наближеного суду з дозволу Вищої ради правосуддя або голови Верховного Суду, якщо суд, який мав розглядати таку справу за територіальною підсудністю, не може це зробити з об’єктивних причин.

28. Приєднання України до Угоди про заснування та Статуту Європейської організації публічного права, а також співпраця з Міжнародним кримінальним судом.

29. Зміна порядку відбору кандидатів на посади суддів Конституційного суду. Експертне середовище виступило з вимогою змінити закон, оскільки він, по-перше, суперечить вимогам міжнародних партнерів, а отже ставить під загрозу євроінтеграцію. По-друге, він відкриває шлях до обрання до КСУ суддів, які діятимуть не в інтересах правосуддя, а в інтересах влади або окремих політиків.

Державне управління

30. Оновлення закону про офіційну статистику. Дослідники зможуть отримати доступ до мікроданих.

31. Розвиток у громадах мережі місцевої добровільної пожежної охорони: передбачається, що такі заходи знизять навантаження на пожежні служби та скоротять час прибуття рятувальних підрозділів.

Адміністративні послуги

32. Закон про адміністративну процедуру, який впроваджує єдині правила взаємодії громадян і бізнесу з органами влади.

33. Порядок декларування та реєстрації місця проживання: громадяни можуть задекларувати місце проживання лише за однією адресою, обравши її самостійно, якщо місць проживання два чи більше.

34. Електронне декларування поштових відправлень. Документ також звільняє від податків поштові відправлення для фізосіб вартістю до 150 євро. Закон отримав найвищу оцінку експертів.

35. Звільнення від оподаткування коштів, які волонтер збирав на власну картку як благодійну допомогу.

36. Закон, який дозволяє іноземцям отримати статус електронного резидента для ведення бізнесу в Україні.

37. Дозвіл приватизувати державне та комунальне майно, яке перебуває у податковій заставі, без згоди податкової, якщо покупець погасить податковий борг за пів року.

Освіта

38. Дозвіл повторно здобувати професійну або професійно-технічну освіту безкоштовно, якщо з моменту отримання першої такої освіти пройшло не менше трьох років.

39. Створення Автоматизованого інформаційного комплексу освітнього менеджменту, який міститиме реєстри суб’єктів освітньої діяльності, здобувачів освіти, документів про освіту, сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання, студентських та учнівських квитків тощо. 

40. Управління військовими закладами освіти та дозвіл університетам ввозити обладнання без сплати мита.

Війна

41. Кримінальна відповідальність за пособництво Росії.

42. Захист державних інформаційних ресурсів і закон, що спрощує отримання цифрових доказів під час досудового розслідування.

43. Закон, який впроваджує норми Женевської конвенції про захист цивільного населення в умовах війни.

44. Дозвіл через суд забороняти діяльність партій, які виправдовують або заперечують російську збройну агресію проти України, називають війну «внутрішнім» чи «громадянським конфліктом» або «громадянською війною». Остаточна заборона російської символіки. Заборона публічного виконання пісень російських артистів, які підтримують російську агресію. Збільшення квот для українських виконавців на радіо до 40%.

45. Закон про посилення санкцій: дозволяє стягувати в дохід держави активи підсанкційної особи.

Будівництво

46. Обов’язкові бомбосховища у кожному будинку, де постійно проживатиме понад 50 людей.

47. Порядок розробки програм комплексного відновлення територій.

48. Спрощення дозволів у будівництві під час воєнного стану.

49. Мінімальні вимоги до енергоефективності будівель.

Сільське господарство

50. Посилення боротьби з фальсифікованими пестицидами і агрохімікатами.

51. Розвиток систем зрошення.

Екологія

52. Реформа управління відходами: впроваджує аналогічну до європейської ієрархію поводження з відходами (запобігання утворенню, повторне використання, переробка, відновлення, вивезення) та встановлює принцип «забруднювач платить».

53. Дерегуляція виробництва особливо небезпечних хімічних речовин.

54. Створення електронної системи та онлайн-мапи, на якій буде видно всі підприємства-забруднювачі.

Цифровізація

55. Впровадження електронного посвідчення для ветеранів.

56. Особливості використання хмарних послуг.

57. Євроінтеграційний закон, який дозволяє підприємствам подавати інформацію про кінцевих бенефіціарів без обов’язкового нотаріального посвідчення копій документів.

58. Імплементація норм Європейського Союзу у сфері електронної ідентифікації.

59. Порядок надання державних послуг через портал «Дія».

60. Створення Єдиного реєстру зброї.

Енергетика

61. Вступ України до ENTSO-E.

Культура і медіа

62. Закон «Про медіа»: вперше врегульовує діяльність онлайн-медіа, зокрема, встановлює їхню добровільну реєстрацію. На думку критиків закону, надає надто широкі повноваження регулятору — Національній раді з питань телебачення і радіомовлення.

63. Впровадження принципів державної політики у сфері національної та громадянської ідентичності як складової національної безпеки.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button