Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 292 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото з відкритих джерел

Сьогодні Верховна Рада підтримала у другому читанні законопроєкт щодо компенсації вартості зруйнованого війною житла. Власник такої нерухомості зможе обирати, як використати державну компенсацію: на придбання готової квартири в багатоквартирному будинку, або ж на будівництво (ремонт) нового приватного будинку на своїй території.

Очільниця партії «Слуга народу» Олена Шуляк коментує, що варіант з фінансуванням будівництва нового житла діятиме лише у випадку приватних будинків, адже побудувати окрему квартиру неможливо. Тому власник зруйнованого житла зможе отримати на вибір або сертифікат для купівлі чи інвестиції в будівництво житла, або кошти на рахунок, які можна буде використати на відновлювальні роботи та придбання будівельних матеріалів на відновлення свого житла.

Можливість вибору для людей передбачили тому що, як правило, у людей залишається ділянка, на якій можна відбудувати житло. Втім, є населені пункти, де великі руйнування інфраструктури, тому для когось краще буде отримати сертифікат і придбати житло в іншому місці.

Водночас за пошкоджене майно отримати грошову компенсацію буде неможливо – для таких випадків пропонують виключно відновлення через будівельні роботи та/або надання будівельних матеріалів для них, повідомив нардеп Ярослав Железняк.

Громадяни матимуть право самостійно обрати географічну локацію для використання житлового сертифікату. Ключовим показником тут буде лише сума коштів, яка буде співставною з вартістю знищеного майна.

Держава виділятиме людям власні або залучені кошти, не чекаючи на репарацій від РФ. На сьогодні у відповідному Фонді є понад 17 млрд гривень, конфіскованих у російського «Сбербанку».

Джерелами фінансування компенсації за пошкоджене та знищене майно будуть:

  • кошти державного та місцевих бюджетів;
  • кошти міжнародних фінансових організацій, інших кредиторів та інвесторів;
  • міжнародна технічна та поворотна чи безповоротна фінансова допомога;
  • репарації або інші стягнення з Російської Федерації;
  • інші джерела, не заборонені законодавством України, в тому числі місцеві фонди.

Для систематизації інформації про компенсації буде створено Реєстр пошкодженого та знищеного майна.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button