Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Geoffrey Moffett

Мережу комунальних кінотеатрів «Київкінофільм» перетворили на «багатофункціональні культурні центри». Очікується, що вони об’єднають у одному місці людей за різними творчими інтересами: кіно, концерти, спектаклі, фестивалі, сучасне мистецтво, фото/художні виставки, галереї.

На балансі «Київкінофільму» перебувають такі будівлі кінотеатрів:

  • «Лейпциг» (працює),
  • «Флоренція» (працює),
  • «ім. Т. Шевченка» (працює),
  • «Київська Русь» (зачинений на ремонтні роботи),
  • «Братислава» (функціонує як багатофункціональний культурний центр),
  • «Старт» (дитячий спеціалізований кінотеатр, працює),
  • «Факел» (дитячий спеціалізований кінотеатр, працює),
  • «Кіото» (зачинений, потребує ремонтних робіт),
  • «Ліра» (працює),
  • «Краків» (після завершення ремонтних робіт поки не функціонує),
  • «Загреб» (зачинений, потребує ремонтних робіт),
  • «Дніпро» (зачинений, потребує ремонтних робіт),
  • «Київ» (зачинений, потребує ремонтних робіт), «Молодіжний» (зачинений, потребує ремонтних робіт),
  • «Екран» (зачинений, потребує ремонтних робіт).

Депутатка Київради Вікторія Муха, яка є однією з авторок проєкту, розповіла «Хмарочосу», що прийняте рішення передбачає переобладнання окремих приміщень та просторів на навчальні аудиторії, галерейні приміщення, приміщення для проведення театральних та перформативних проєктів, концертних заходів тощо.

Поки незрозуміло, коли саме розпочнеться створення культурних центрів. «Складно прогнозувати. Хотілося б якомога швидше, але буде залежати від ситуації та можливостей», – зазначила депутатка.

Що буде з кінотеатрами

Кінопоказ залишиться частиною культурного кластеру як окремий об’єкт зі своїм власним функціональним призначенням. Окрім цього, там показуватимуть фестивальні кінопроєкти, проводитимуть прем’єрні покази українського та світового кіно. Нові простори передбачають створення низки освітніх проєктів, спрямованих на знайомство з історією кіномистецтва, сучасними тенденціями у кіномистецтві.

У разі наявності вільних приміщень, вони можуть передаватися в оренду. Авторка проєкту рішення зазначила, що питання відкриття ресторану в приміщеннях зазначених багатофункціональних центрів наразі не розглядається. Водночас у статуті йдеться, зокрема, що предметом діяльності є «організація громадського харчування, у тому числі кафе, барів, ресторанів, дитячих та літніх кафе» та «діяльність у сфері оптової, роздрібної торгівлі та громадського харчування, реалізація продовольчих та непродовольчих товарів».

Реконструкція будівель

Раніше були розроблені проєкти капремонтів кінотеатрів «Київська Русь», «Братислава» та «Кіото».

Візуалізація фасаду кінотеатру «Братислава»

В кінотеатрах «Київська Русь» і «Братислава» у 2021 році було розпочато капітальні ремонти. Але у зв’язку з введенням воєнного стану та відсутністю фінансування ремонтні роботи наразі призупинені. Невідомо, коли розпочнуться ремонтні роботи на інших об’єктах.

«Київська Русь». Візуалізація: Олексій Касьяненко

Фінансування

Реконструкція будівель проводитиметься частково за кошти бюджету і за кошти міжнародних донорів. Державно-приватне партнерство поки не очікується.

«Київський культурний кластер» – це мережа мультифункціональних культурних центрів «крокової доступності». На сьогодні реалізація більшості культурних та освітніх проєктів зосереджено в центрі Києва, що обмежує велику частину містян їх відвідувати. Наявність в різних районах столиці мультифункціональних центрів, на базі яких відбуватимуться як окремі мистецькі події (театральні вистави, концертні виступи, фестивалі, кінопокази, творчі зустрічі з митцями тощо), так і довготривалі культурні та освітні проєкти (серії лекторіїв, майстер-класів, освітніх заходів клубного типу, діяльність творчих студій тощо) дозволить громаді міста Києва одержувати доступний якісний культурний та освітній продукт у районі проживання.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button