Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 288 днів. За цей час ми опублікували 23569 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Dezidor, CC BY-SA 3.0

Лунають пропозиції прибрати статую Щорса на бульварі Шевченка в Києві, залишивши фігуру коня, повідомив у інтерв’ю РБК-Україна міністр культури Олександр Ткаченко.

«Це теж варіант, тому що кінь усіма мистецтвознавцями визнається як видатний мистецький кінь», — зазначає міністр.

Неясно, чи Ткаченко жартує, чи підтримує пропозицію, бо додає: «Ми не можемо просто сказати, що є пам’ятник, перенесіть його. При всіх нюансах війни ми маємо виховувати в собі повагу до закону і розуміння того, що ми не варвари. Кінь же хороший».

Раніше кияни пропонували огорнути пам’ятник Щорсу латексом і перетворити на «Темного вершника». Потім реєстрували петицію з пропозицією замінити його на британську королеву Єлизавету ІІ. Києвознавець Михайло Кальницький запропонував залишити пам’ятник, перейменувавши на «українського вершника».

Тим часом Міністерство культури підготувало законопроєкт про вилучення з реєстрів спадщини пам’ятників, присвячених тим, хто глорифікує Російську імперію. Його розглядатимуть наступного тижня.

За словами Ткаченка, доки немає цього закону, демонтаж пам’ятників, які не підпадають під вже чинний закон про декомунізацію, здійснюють лише за бажанням громади. Він навів як приклад демонтаж пам’ятника Катерині ІІ в Одесі після опитування.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button