Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Jenny Ueberberg / Unsplash

Працівники Tesla діляться між собою відеозаписами з відеокамер, встановлених в електромобілях клієнтів. Про це Reuters повідомили дев’ятеро колишніх співробітників, які працювали у компанії в 2019-2022 роках.

Окремі записи містили доволі чутливі кадри: наприклад, на одному відео чоловік сідав в електрокар повністю оголеним.

На іншому відео 2021 року зафіксовано, як водій Tesla на високій швидкості несеться крізь житлову забудову та збиває дитину на велосипеді. Від удару дитину відштовхнуло в один бік, велосипед — в інший. Це відео швидко поширили між собою працівники офісу в Сан-Матео, Каліфорнія. 

Ще на одному відео видно, як когось затягують у машину, як видається, проти волі.

Деякі більш невинні кадри, як-от зображення собак або смішних дорожніх знаків, працівники перетворювали на меми та постили у групових чатах. Зокрема, це могли бути короткі кліпи з людьми, які падають або зіштовхуються з машиною, часом у сповільненому темпі.

Один експрацівник зазначив, що деякі відеозаписи було зроблено, коли «тесла» була припаркована і вимкнена. Кілька років тому Tesla мала можливість отримувати відео з вимкнених електрокарів за згоди власника, однак згодом цю практику скасували.

Панель управління тесли вимагає від водія, який торкається екрану, дати згоду на обробку та аналіз даних. Водночас Tesla заявляє, що записи з відеокамер лишаються повністю анонімними і система не дозволяє пов’язувати їх з конкретним транспортним засобом.

Однак експрацівники, опитані Reuters, сказали, що програмне забезпечення дозволяє визначити місце зйомки, що потенційно може призвести до ідентифікації місця проживання власника електромобіля.

Кілька працівників побачили на одному з відео з гаража «Мокру Неллі» — автомобіль-субмарину, сконструйований для одного з фільмів про Джеймса Бонда. Цей автомобіль придбав на аукціоні в 2013 році сам голова компанії Tesla Ілон Маск. Він ніяк не прокоментував агенції інформацію про появу цього експоната на відеозаписі.

Фото: Jörg Behrens, CC BY-SA 3.0

Частина працівників не вважала поширення відео порушенням приватності, однак деякі непокоїлися через це. «Якщо чесно, це порушення конфіденційності. Я завжди жартував, що ніколи б не купив теслу, побачивши ставлення до деяких із цих людей», — зазначив один із експрацівників. «Мене це хвилювало, бо не думаю, що вони знали, що їхня приватність не поважається, — зауважує інший. — Ми могли бачити, як вони перуть білизну або роблять якісь справді інтимні речі. Бачили їхніх дітей».

Як зазначають автори матеріалу, поширення таких відео ілюструє специфіку функціонування штучного інтелекту: насправді його навчання потребує великого штату людей.

Від 2016 року Tesla винаймала сотні людей у Африці й згодом у США, які мали маркувати зображення, допомагаючи електрокарам розпізнавати пішоходів, дорожні знаки, будівельну техніку, ворота гаражів тощо. Тож, звісно, ці люди мали доступ до тисяч відео, записаних встановлених у «теслах» відеокамерами.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button