Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 246 днів. За цей час ми опублікували 23261 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Anastasiia Kamil / Unsplash

Низка депутатів зареєструвала у Верховній Раді законопроєкт 9223, який пропонує запровадити кримінальну відповідальність за неправдиві висловлювання в інтернеті.

Автори стверджують, що ініцатива спрямована проти діяльності ботів у соцмережах і проти фейкових акаунтів. Проєкт передбачає запровадження кримінальної відповідальності за створення і використання облікових записів, які містять завідомо неправдиві відомості. При цьому криміналізувати пропонують, зокрема, ту інформацію в соцмережах, яка не містить «ознак державної зради».

Покарання — від штрафу розміром 1-1,3 мільйона гривень до семи років позбавлення волі.

Хто це придумав?

Серед авторів законопроєкту — «слуги народу» Георгій Мазурашу та Сергій Кузьміних.

Мазурашу відомий як ініціатор скандальних проєктів проти «пропаганди гомосексуальності та трансгендерності», проти обслуговування українською мовою, а також за право командирів вбивати підлеглих військових. Йому також належить ідея дозволити чоловікам виїзд за кордон за гроші.

Кузьміних торік був арештований НАБУ під час отримання хабаря за сприяння на тендерах на постачання обладнання для житомирської лікарні. Депутат викинув вручений йому обвинувальний акт із вікна автомобіля.

Як це коментують?

Юристка Уляна Красовська вважає цей документ симптомом занепаду розвитку громадянського суспільства. Вона зауважує, що проєкт не визначає, хто оцінюватиме інформацію як неправдиву; скільки облікових записів може безкарно мати одна людина; що таке «соціальна напруга», підвищення рівня якої призведе до покарання. 

Крім того, в коментарі Телеграфу вона звертає увагу, що тяжкість пропонованого покарання співставна з тюремними термінами, які дають за торгівлю людьми, зґвалтування, теракти та збут зброї масового знищення.

«Законопроєкт про висловлювання — фейк, просто зареєстрований. З нардепами таке буває, право підпису. Ніхто таке розглядати не буде», — запевняє однопартійниця авторів Мар’яна Безугла.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button