Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 288 днів. За цей час ми опублікували 23576 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Пам’ятник Щорсу в Києві. Фото: УНІАН

Нещодавно стало відомо, що Міністерство культури позбавило охоронного статусу пам’ятник учасникам Січневого збройного повстання 1918 року у Маріїнському парку та обеліск на честь міста-героя Києва на Галицькій площі. Міністр Олександр Ткаченко у коментарі «Хмарочосу» зазначив, що тепер питання демонтажу залежить від міської влади.

За словами депутатки Ксенії Семенової, минулого тижня відбулася міжвідомча група по пам‘ятникам, на якій прийняли рішення про перенесення об’єктів. Наразі Департамент благоустрою очікує розпорядження про демонтаж, який можуть видати вже на цьому тижні. Семенова уточнила, що деякі скульптури передадуть в Музей авіації та Київську картинну галерею, а також на майданчики комунальних підприємств. Зокрема, картинній галереї планують передати на зберігання погруддя Пушкіна біля Транспортного університету, та пам’ятник з парку Пушкіна.

Обеліск на Галицькій площі до декомунізації

Читайте також: Що не так з наказом Мінкульту про зняття з обліку радянських пам’ятників у Києві?

Щодо пам’ятника Щорсу Ткаченко прокоментував, що Міністерство культури очікує від міської влади облікову інформацію, щоб прийняти рішення щодо переносу. Семенова пояснила, що мова йде про проєкт переносу, який має розробити місцева влада та затвердити Мінкульт. Водночас поки над проєктом місцева влада не працює.

В експертних колах шириться неофіційна інформація, що правильний демонтаж Щорса може коштувати місту 1,5 млн гривень.

Ще в 2018 році мер Києва Віталій Кличко висловився проти перенесення пам’ятника Щорсу, що на перетині вулиці Симона Петлюри та бульвару Тараса Шевченка. Тоді мер зазначив, що пам’ятник йому «дуже подобається і є одним із найгарніших пам’ятників у Європі».

Пам’ятник у Маріїнському парку. Фото: МКІП/Facebook

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button