Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Малюнок Леонардо да Вінчі. Фото: rct.uk/collection

Вченим вдалося створити синтетичні людські ембріони на основі стовбурових клітин — без використання яйцеклітин і сперматозоїдів, повідомляє The Guardian.

«Ми можемо створювати людські ембріоноподібні моделі шляхом перепрограмування клітин», — заявила професорка Кембриджського університету та Каліфорнійського інституту технологій Магдалена Жерницька-Гьоц на зустрічі Міжнародної спілки дослідження стовбурових клітин у Бостоні.

Клітинні структури не мають серця і зачатків мозку, але містять клітини, що формують плаценту, жовтковий мішок і власне сам ембріон. Чи може штучний ембріон розвиватися далі, наразі невідомо.

Вчені сподіваються, що ці моделі, подібні до ембріону людини на ранніх етапах розвитку, допоможуть у вивченні генетичних відхилень і біологічних чинників повторних викиднів. Спостереження за розвитком синтетичної моделі ембріона, за словами науковців, дає величезний обсяг даних для розуміння виникнення дефектів.

Законодавство не дозволяє вирощувати людські ембріони в лабораторії більш як 14 днів. Створені зі стовбурових клітин моделі, за словами Жерницької-Гьоц, відповідають розвитку природного ембріона на стадії, що дещо перевищує цей термін.

Кожну з моделей вирощували з однієї стовбурової клітини. Вони досягли періоду гаструляції — етапу розвитку зародка, коли клітини починають розшаровуватися на три різні морфологічні лінії, це передує формуванню органів.

«Наша модель людини є першою моделлю людського ембріона з трьома лініями, яка визначає амніон (оболонку) і зародкові клітини, клітини-попередники яйцеклітини та сперми», — зауважує Жерницька-Гьоц.

Використання штучно вирощених ембріонів, утім, наштовхується на низку юридичних обмежень. Наприклад, імплантувати їх у матку буде незаконним. 

Читайте також: У Флориді випустять мільйони генетично модифікованих комарів, які винищать свій вид

Синтетичні ембріони мишей, які вирощують у лабораторіях, майже ідентичні природним зародкам. Але якщо їх помістити у матку миші, з них не виростає дорослих особин. Імплантовані в утробу мавп штучні зародки також припиняли розвиватися потягом кількох днів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button