Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 276 днів. За цей час ми опублікували 23483 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Clement Souchet

Париж робить річку Сену знову придатною для плавання, підвищивши до 2025 року якість води. Літні Олімпійські ігри, що пройдуть в столиці Франції, прискорили проєкт відновлення, пише The Mayor.

Місцева влада вивчає п’ять місць для купання: два на берегах парку Рів-де-Сен та по одному в кварталі Марі, порту Берсі, Булонському лісі. Загалом наразі визначено близько двадцяти потенційних місць, розташованих у 16 ​​муніципалітетах мегаполісу.

На початку червня 2023 року аналізи води, проведені на основі чинних європейських правил, показали «чудові результати». Зокрема, концентрації двох бактерій, E.coli та Enterococcus, була достатньо низькою, щоб безпечно купатися в річці.

Водночас, як стверджує місцева влада, основний ризик пов’язаний з опадами. Коли дощова вода потрапляє в паризьку каналізаційну систему, вона переливається та скидається в річку, забруднюючи її токсичними бактеріями. Тому місто побудує резервуар місткістю 50 тисяч кубометрів, який накопичуватиме опади й запобігатиме витоку забрудненої води в Сену. Протягом 24 годин після зливи накопичену воду зі сховища поступово закачуватимуть у загальну систему каналізації.

Крім того, Париж має завершити перехід деяких будинків від застарілої каналізаційної системи, що скидає стічні води в річку, до сучасного підключення до комунікацій.

Одночасно місто проводить експеримент із очищення води за допомогою очеретяних плавнів, які висадять в районі Булонського лісу. Очікують, що очерет фільтруватиме дощову воду, забруднену контактом із автомобільними дорогами.

Зараз у місті діє спроєктована у ХІХ столітті каналізаційна система, яка об’єднує дощову каналізацію та стічні води. Тому під час сильних злив (які щодалі стають частішими через зміни клімату) в Сену стікає суміш дощової води та продуктів людської життєдіяльності. Звісно, це призводить до зараження ріки численними небезпечними бактеріями.

На початку 1990-х ситуація була в десятки разів гіршою. За мерства Жака Ширака вдалося значно знизити рівень забруднення річки. Ширак навіть обіцяв зробити Сену достатньо безпечною, щоб у ній можна було купатися.

З тих часів вода в річці стала чистішою й, зокрема, значно зросла кількість видів риб. У 2017-2016 роках місто почало перекривати рух транспорту на набережній та облаштовувати міські піщані пляжі. 

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button