Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 291 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Національний музей історії України у Другій світовій війні

Державна інспекція архітектури та містобудування України дозволила ремонт щита монумента «Батьківщина-мати». Радянський герб замінять на Державний Герб України, повідомляє ДІАМ.

Саме таке рішення рівно рік тому підтримали 85% із 800 тисяч українців, які взяли участь в опитуванні в «Дії». Зараз ДІАМ дозволило виконати необхідні роботи, щоб прибрати радянську символіку з одного із найвідоміших символів Києва та найвищого монумента в Європі.

Схваленими проєктними рішеннями передбачається влаштування Тризуба на щиті монумента «Батьківщина-мати», який відповідає зображенню на малому Державному Гербі України. Основні розміри та схему розташування Тризуба погоджено Міністерством культури.

Замовник будівництва — Національний музей історії України у Другій світовій війні. Всі роботи мають виконати до Дня незалежності. Вартість проєкту — 28 млн гривень, з яких 3 млн перерахував monobank. Серед інших фінансових партнерів та донорів з реконструкції монумента перераховані Нафтогаз, Нова Пошта, Метінвест, АТБ, Ощадбанк, ПУМБ, ПриватБанк, Український Аграрний Холдинг, Перша Приватна Броварня, КАН Девелопмент та КАНБУД, ОТП Банк, WOG, Асоціація «Незалежна асоціація банків України».

За словами міністра культури України Олександра Ткаченка, вартість є  «значно меншою, ніж прораховували раніше». Раніше директор Українського інституту сталевих конструкцій, де готують проєктну документацію майбутніх робіт, Олександр Шимановський заявляв, що заміна радянського герба на щиті Батьківщини-Матері вартуватиме 36 млн гривень.

Мистецтвознавиця, співробітниця музею історії Києва Катерина Липа, висловлювала думку, що радянський герб на щиті технічно неможливо демонтувати. Це рельєф, під яким немає другого шару. Також монумент захищений авторським правом, а родичі скульптора, Василя Бородая, не погоджуються змінювати витвір.

Монумент, відкритий у 1981 році, розташовано на території Музею історії України у Другій світовій війні. Київська Батьківщина-Мати вважається найвищою скульптурою в Європі.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button