Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 287 днів. За цей час ми опублікували 23569 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У мережі показали герб України, який замість герба СРСР буде на щиті монумента Батьківщина-мати. Для цього проєкту група Метінвест безоплатно виготовить та передасть державі сталь для нового герба-тризуба, з якої 1981 року було створено весь монумент.

Тризуб виготовлять із двох типів металу: нержавіючої сталі завтовшки 1,7 мм та сталі закордонного виробництва завтовшки 1,5 мм. Для створення проєкту і ремонтних робіт тризубу Метінвест акумулював значні ресурси та залучив спеціалістів з декількох своїх підприємств в Україні. Безпосередньо прокат сталі для оновленого символу виконали працівники Запоріжсталі.

Проєкт розробив Український інститут сталевих конструкцій імені В. М. Шимановського, а реалізує Міністерство культури та інформаційної політики. Замовник будівництва — Національний музей історії України у Другій світовій війні. Всі роботи мають виконати до Дня незалежності.

Встановлення тризуба на щиті монумента реалізується виключно за підтримки великого бізнесу, стверджують в Мінкульті. Вартість проєкту — 28 млн гривень, з яких 3 млн перерахував monobank. Серед інших фінансових партнерів та донорів з реконструкції монумента перераховані Нафтогаз, Нова Пошта, Метінвест, АТБ, Ощадбанк, ПУМБ, ПриватБанк, Український Аграрний Холдинг, Перша Приватна Броварня, КАН Девелопмент та КАНБУД, ОТП Банк, WOG, Асоціація «Незалежна асоціація банків України». Водночас станом на 2021 рік вартість робіт оцінювалася приблизно у 8 млн гривень.

Декомунізація монумента Батьківщина-мати коштуватиме 28 млн грн. Оновлену версію монумента планують відкрити до Дня Незалежності, 24 серпня.

Монумент, відкритий у 1981 році, розташовано на території Музею історії України у Другій світовій війні. Київська Батьківщина-Мати вважається найвищою скульптурою в Європі.

Процес виплавлення гербої сталі. Фото: Наталья Емченко

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button