Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 294 днів. За цей час ми опублікували 23622 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: facebook.com/dostupnoukraine

У типовому мікрорайоні Києва недоступними для маломобільних людей є приблизно 80% входів у будівлі. Такого висновку дійшло видання ТЕКСТИ.

Журналісти дослідили по одному мікрорайону в чотирьох містах: Києві, Запоріжжі, Луцьку та Житомирі. Обрали схожі компактні житлові зони з розвиненою інфраструктурою. Хотіли побачити, перед якими перешкодами постане людина на шляху від свого під’їзду до базових послуг у власному мікрорайоні. 

Досліджували виходи з будинків; пішохідні маршрути; входи до закладів; зупинки громадського транспорту. За основу методології брали Альбом безбар’єрних рішень.

«Таке враження, що нам не потрібно ні лікуватися, ні одружуватися, ні харчуватися, ні розважатися — нічого не треба. Ніби всі змирилися, що є окрема категорія людей, яким не можна жити», — каже військовослужбовець Сергій Копищик, який втратив на війні ноги.

Так, у Києві обрали квартали між вулицями Кубанської України, Курчатова, Братиславською та Лісовим проспектом на Лісовому масиві. Ситуація з безбар’єрністю тут приблизно така ж, як у Запоріжжі та Луцьку. Найгірші показники виявилися у Східному мікрорайоні в Житомирі — там недоступні майже 40% доріг і 94% входів у будинки.

Доступ так чи інак ускладнений майже на 80% вулиць у київському мікрорайоні Лісовий.

Доступними є лише 17% входів у будинки. У деяких під’їздах люди самотужки споруджують біля входу заїзди для візків.

Ситуація з закладами та сервісами не набагато краща. Багато пандусів біля входу зроблено «для галочки», людина на кріслі не може користуватися ними навіть зі сторонньою допомогою. Парадоксально, що правильні пандуси є далеко не в усіх аптеках мікрорайону, але завжди — у супермаркетах АТБ.

«Поліклініки потрохи модернізуються, і це класно, але дуже цікавими є пріоритети: туалети для людей на візках є лише на поверхах вище від першого, хоча ліфти не працюють», — коментує Олександра Руденко, яка збирала відомості по Києву.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button