Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 288 днів. За цей час ми опублікували 23569 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

27 липня в Києві пройшло засідання щодо реконструкції будівлі на вулиці Рейтарській, 37. У громадському обговоренні будівництва бізнес-центру Reitar Hall на місці архітектурної памʼятки брали участь представники компанії «НЕСТ» та експертна спільнота. У травні будівельні роботи призупинили через відкриття поліцією кримінального провадження та розголос громадськості про знесення одного з флігелів у внутрішньому дворі. 

У травні 2023 року на ділянці за адресою вул. Рейтарська, 37 будівельна компанія «НЕСТ» почала проводити роботи з реконструкції та реставрацію фасаду однієї зі споруд комплексу. Тут планують створити бізнес-центр Reitar Hall. До його проєктування долучилися архітектурна майстерня А. Пашенька та шведська компанія Semren & Mansson.

Забудовник під час обгворення наголошував на бережному ставленні до спадщини: фасад залишить свій історичний вигляд, у будівництві будуть використовувати нетиньковану київську цеглу. СЕО компанії, Еміль Соловйов, зазначає, що проєкт купили в австрійської компанії Uniqa, тому він «відповідає всім нормам». Його погодили 2012 року. Також, через зміну статусу складності будівлі та нові державні норми будівництва, він отримав оновлені дозволи на реконструкцію у 2022 році. Соловйов розповів, що через межування ділянки з амбасадою Франції, компанія погодила будівельний процес і з нею. 

Перший поверх відведений для комерційних приміщень — забудовник планує розмістити там заклади харчування. У дворі Рейтарської, 37 створять зимовий сад. Еміль Соловйов вважає, що в такий спосіб компанія «ревіталізує тупикову зону, яку всі обходять».

Архітектор проєкту розповів, що будівництво також передбачає оновлення ландшафту на території, яке належить місту. Яким воно буде, вирішать в процесі обговорення з громадою. 

Проте, реконструкцію зупинили обговорення громадськості, спричинені знесенням флігеля у внутрішньому дворі будівлі. Національна поліція також відкрила кримінальне провадження за частиною першою статті 298 Кримінального кодексу. Попри збереження початкового вигляду фасаду, обʼєм будівлі зазнає змін. Реконструкція передбачає добудову мансардного поверху, а на місці знесеного флігеля планують створити зимовий сад та відкритий громадський простір. Архітектори, присутні на події, відмітили, що в результаті будівельних робіт будуть втрачені внутрішні стіни та перекриття — їх повністю замінять на сучасні. 

На засіданні учасники звернули увагу на аргументацію забудовника, яку він використовує для захисту знесення флігеля. Будівля включає в себе комплекс, розташований за двома адресами — Рейтарська 37-а та Рейтарська 37-б. Активіст Дмитро Перов зазначив, що 2011 року від Рейтарської 37-а відокремили бічний обʼєм 37-аʼ, тоді ж два флігелі втрачають статус архітектурних памʼяток. 

Історик Києва Михайло Кальницький розповів, що будівлю спроєктував архітектор Іван Бєляєв для управи київського повіту у 1913-1914 роках. Він відмітив, що один з флігелів був безпосередньо прибудований до корпусу та мав житлове призначення. Другий збудували для центрального земського молочного магазину.

«Він зʼявився пізніше, ніж цей будинок. Вигляд цих трьох будівель і тоді, і зараз, вказує на те, що це не була архітектурна композиція. Це досить випадкові елементи. Тому забудова ділянки навряд чи може вважатися цікавим архітектурним елементом».

Науковий співробітник Українського товариства охорони памʼяток історії та культури Анатолій Флоров також стверджує, що будівлі не відповідали нормам, за якими їх могли віднести до переліку архітектурних памʼяток.

Проєкт реконструкції передбачає підземний паркінг на 16 місць. Мешканка сусіднього будинку за адресою Рейтарська, 35 висловила занепокоєння щодо того, як середовище навколо відреагує на будівництво під землею. «У нас є постійні проблеми з гідроізоляцією. Дороги провалюються через сильні підводні води». До того ж, мешканка зазначила, що комунікація з жителями прилеглих будинків взагалі не велася. Забудовник стверджує, що під час будівництва буде проведено укріплення фундаменту.

Нагадаємо, раніше пам’яткоохоронець Дмтиро Перов писав для «Хмарочоса» колонку Фасадизм – це не реставрація. Чому важливо зберегти пам’ятку історії на Рейтарській?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button