Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 300 днів. За цей час ми опублікували 23656 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У Харкові планують забудувати пам’ятник природи місцевого значення Саржин Яр, який реконструювала студія SBM Studio, перетворивши на найпопулярніше місце для відпочинку місцевих жителів. Мова йде про будівництво багатофункціонального центру з офісами за мільйони бюджетних гривень, проти якого виступають місцеві жителі.

Парк знаходиться у наближеному до центрі районі міста, поряд зведено чимало житлових будинків та офісних центрів, які досі залишаються напівпорожніми. У коментарі «Хмарочосу» керівниця архітектурного бюро SBM Studio Ольга Клейтман розповіла, що ділянка під забудову була відокремлена від Саржиного яру в 2007 році, але за два роки до повномасштабної війни її повернули у власність громади.

Ділянка під будівництво

Архітекторка, як і місцеві жителі, категорично проти нового будівництва під час війни, адже ці гроші можна було б виділити на потреби армії або людей, які постраждали через бойові дії. Крім того, у місті є багато все ще незаконсервованих історичних будівель та житлових будинків, непридатних для життя після обстрілів. «Хмарочос» писав, що харків’яни повертаються до розбомбленої Північної Салтівки жити в наметах.

Концепція «Водно-пейзажного парку Саржин Яр» полягає в тому, щоб максимально зберегти природне середовище, в якому містяни можуть почути пісні птахів, насолодитися упорядкованими краєвидами берегової лінії струмків, річки, озера. На ділянці росте багато дерев, які потрібно буде вирубати задля будівництва, а тиха рекреаційна зона стане перевантаженою. «У Харкові мало річок та місць для відпочинку. У Саржевому яру був маленький струмок, але під час реконструкції ми зробили штучні озера. Там прохолодно влітку і є джерело. Для нас це унікальне місце», – вважає архітекторка.

Другого серпня стало відомо, що комунальне підприємство «Харківзеленбуд» оголосило тендер на розробку проєктної документації багатофункціонального центру на проспекті Науки. Очікувана вартість закупівлі 7,5 мільйона гривень. Майбутній багатофункціональний центр має включати два конференц-зали на 400-500 та 200-250 місць, пресцентр, офісні приміщення, коворкінг, заклади харчування, закритий паркінг для службових автомобілів. Клейтман стверджує, що ця будівля займатиме 10% загальної площі Саржиного Яру — 1,7 гектара.

За розробку проєктної документації заплатить комунальне підприємство з міського бюджету. Водночас будівництво профінансують з державного Фонду ліквідації наслідків збройної агресії. Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури має отримати з фонду 180 мільйонів гривень, пише видання Kharkiv Today. Гроші планують виділити протягом 2023-2025-го років. Відповідну постанову ухвалив Кабінет Міністрів 25 липня. Проте Клейтман впевнена, що будівництво обійдеться дорожче: «Будівля площею 10 тисяч квадратних метрів буде коштувати близько 660 мільйонів гривень».

Місцева влада пояснює, що це будуть не офіси, а безпечний простір, який доручив створити президент України Володимир Зеленський. «Голова держави вбачає в такому проєкті, перш за все, можливість захисту дітей та цивільного населення від агресії оскаженілого сусіда. Проєктом передбачено бомбосховище, в якому зможуть знайти прихисток сотні й сотні людей, адже три чверті центру знаходитиметься під землею. Також це приміщення можна буде використовувати як великий освітній простір, де у безпечних умовах зможуть проходити навчання до 700 школярів або студентів», — заявив речник Харківської міської ради Юрій Сідоренко.

Заступник директора департаменту житлово-комунального господарства Харківської міськради Олексій Богач зазначав, що раніше там планували побудувати багатоповерховий паркінг, з’єднаний з метрополітеном. «Плануємо його трошки переробити, зробити місцем, яке включало б безпековий простір — будівля буде з’єднана з метрополітеном і сама по собі буде подвійного призначення», – заявив чиновник.

Архітекторка зі своєю командою реєструють петицію до президента, яка зараз проходить модерацію.

Фото: Ігор Парубський

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button