Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Енергетики вже неодноразово попереджали, що попри ремонти енергоінфраструктури, осінній та зимовий сезони можуть бути ще гіршими за попередні. Віталій Кличко застерігав киян, що потрібно бути готовими до екстремальних ситуацій, а зима буде непростою. 

Восени та взимку 2022-2023 року РФ випустила понад 850 ракет та ще сотні безпілотників по об’єктах енергетичної інфраструктури: під час атак завдали удару всім тепло та гідроелектростанціям. Це, загалом, 271 влучання в енергетичні об’єкти, шкоду від яких Світовий банк оцінив в одинадцять мільярдів доларів. У підготовці до наступного сезону інфраструктуру відновлюють: так, прем’єр-міністр Денис Шмигаль стверджує, що 62 відсотків ТЕС відремонтовані або перебувають в ремонті, також на 70% завершено відновлення ТЕЦ й 68 ГЕС. Оцінки стану системи відрізняються, проте максимально обіцяють відновити лише 30-40% високовольтної мережі. 

Беручи до уваги ризики нових обстрілів, можна очікувати значно більшу навантаження на систему восени та взимку. З огляду на досвід минулого сезону «Хмарочос» підготував поради всім, хто збирається зимувати в українських містах цьогоріч.

Дісклеймер: багато пунктів можуть здатись вам очевидними, і це нормально. Але цей чекліст – список справ, лайфхаків та активностей, щоб звірятись з ним під час підготовки, аби нічого не забути.

Як підготувати своє житло до зими

Подумайте про забезпечення базових потреб: можливість працювати, комфортно спати, готувати їжу, мати питну та технічну воду, тепло тощо. З огляду на можливості та ресурси свого житла, визначте, які приготування треба зробити для того, щоб забезпечити все необхідне. 

До прикладу, за можливості можна придбати портативну газову плитку та газові балони для них. Також переконайтеся, що вдома є запас продуктів на кілька діб, які можна споживати в таких умовах: картоплю, буряк та моркву, консерви, шоколад, хлібці, крекери, сухі супи та пюре, пластівці, ультрапастеризоване молоко, сушене та в’ялене м’ясо, пельмені та вареники. Продукти, які потребують охолодження, можна перекласти з холодильника в морозильну камеру – у зимовий час вона розморожується за шість-вісім годин. Також завжди майте запас води, теж на кілька діб: питну воду не можна довго зберігати, тому за нагоди оновлюйте її. Можна набирати воду в бюветі, але вона потребує кип’ятіння протягом десяти хвилин перед споживанням. Технічна вода може зберігатися довше. 

Для комфортного сну варто підготувати теплі ковдри або спальний мішок, в якому, в разі потреби, можна спати й на підлозі. Також краще подбати про теплу піжаму. 

Якщо ваша робота залежить від інтернету, розгляньте можливість провести оптоволоконний інтернет та купіть павербанки для модему та роутера (на кожному радіоринку ще з минулої зими продаються спеціальні кабелі, які дозволяють живити модем та роутер від USB-павербанку). Так, ви матимете швидкісний інтернет під час планових та аварійних відключень світла.

Якщо немає доступу до оптоволоконного інтернету, можна купити портативний 4G wi-fi роутер, які працює від SIM-картки. І до нього придбати і оплатити інтернет-пакети усіх головних мобільних операторів. Таким чином ви зможете вибирати найкращий сигнал та підключатись до найшвидшого інтернету, доступного в даний момент.

Оцініть, чи вам потрібна портативна зарядна станція для квартири, правильно порахуйте потужність та ємність акумулятора, щоб вони відповідали вашим потребам. 

Також, для того, щоб забезпечити себе освітленням навіть у випадку відключень, можна придбати лампи на батарейках. Такі світильники можуть не тільки стояти на столі, але й кріпитись до вертикальних поверхонь та мати дистанційне керування – це зручніше, ніж портативний ліхтар. 

Проте, якщо вам потрібно вийти на вулицю чи необхідне яскраве світло в квартирі, то обов’язково подбайте про налобний ліхтарик.

Деякі домашні прибори та гаджети можна замінити на механічні або такі, що працюють на батарейках. Наприклад, придбайте чайник для газової плити замість електричного, пилосос з акумулятором або пилосос-робот, механічні кавомолку та м’ясорубку.

Як залишатися в теплі

Не всі житлові багатоквартирні та приватні будинки в Україні підключені до центрального теплопостачання. Дослідження ЛУН.Місто показало, що поки в Києві від централізованого опалення залежні 94,2 відсотки будинків, то в області лише 43,8. Інші 17,8 відсотків мають автономне опалення (тобто покладаються на роботу котельні, що обслуговує один будинок чи житловий комплекс), і ще 38,3 відсотки отримують тепло, яке подається газовим чи електричним котлом, що встановлений у квартирі. Такі помешкання мають найбільші ризики, адже котел залежить від електрики. Тому під час відключень світла в таких квартирах може не бути тепла. Проконсультуйтесь і встановіть, за можливості, систему резервного живлення. У випадку з газовим котлом це зробити легше – він споживає небагато електроенергії.

Теплий домашній одяг допоможе перезимувати без опалення – особливо уважними треба бути до тулуба. Принцип багатошаровості стане в нагоді: чим більше шарів перепон між вами та навколишнім середовищем, тим краще буде зберігатися тепло, яке віддає ваше тіло. Якщо ви працюєте сидячи, не забувайте брати із собою ковдру.

Заздалегідь перевірте, чи ваші двері та вікна пропускають холод – можна потримати серветку чи запалений сірник біля них під час сильного вітру. Коли дізнаєтеся, які об’єкти потребують оновлення, визначте, які з них потребують повної заміни, а в яких можна закрити щілини за допомогою монтажної піни, шпаклівки або силіконового герметика. У магазині також можна купити поролонові чи гумові ущільнювачі. Не забувайте відкривати штори під час сонячного дня та закривайте їх після третьої години. 

Варто також підійматися та рухатися хоча б раз на годину для того, щоб відбувалася циркуляція крові – це можуть бути прості вправи або прибирання в кімнаті протягом двадцяти хвилин.

Купуйте необхідні речі заздалегідь 

Проаналізуйте, які покупки варто зробити до того, як вони стануть гострою необхідністю і на них зросте попит. Зимові куртки, шкарпетки, ковдри та спальники коштують зараз дешевше, ніж на початку зими. До того ж  і ціна на необхідну техніку залежить від сезону: до прикладу, електрообігрівачі коштують вдвічі дешевше зараз, ніж минулого листопада, а ціни на бензинові генератори впали втричі. Переконайтеся, що ви маєте запальнички, сірники та свічки, батарейки та ліхтарі. Можливо, вам знадобляться термосумки або акумулятори холоду для зберігання їжі.

Дбайте про безпеку 

Лише за листопад минулого року на Київщині сталося дванадцять вибухів туристичних газових балонів, також безліч випадків, коли згоріли зарядні станції. Для того, щоб убезпечити себе, ДСНС закликала утриматися від використання газових балонів до останнього та обирати лише сертифіковану якісну продукцію. Перед їх використанням варто перевірити цілісність балону: це можна зробити, якщо змастити його мильним розчином та спостерігати, чи не утворюються бульбашки. Чітко дотримуйтеся інструкцій, які йдуть з вашим приладом. 

Піклуйтеся про своє ментальне здоров’я

Тривалі відключення світла впливають на нашу психіку: зміна режиму сну для того, щоб встигнути зробити справи, коли є світло, відчуття втрати контролю, неможливість вчасно та повноцінно харчуватись спричинюють стрес. 

Тому під час довгих відключень електрики варто піклуватися про себе – слідуйте біоритмам та уникайте довгого сну вдень, а також намагайтеся створити освітлення тоді, коли ви ще не мали б спати. Не забувайте за можливості підтримувати соціальні звʼязки, адже темрява також посилює відчуття самотності. 

Варто також не забувати підготувати заняття для себе для того, щоб відволікатися та не нудьгувати: ви можете мати книжки під рукою (купити паперові чи електронні версії), настільні ігри, завантажити фільми чи серіали. Попіклуйтеся про дітей – для них також варто підготувати достатньо мультфільмів, книжок та іграшок, або подумати про портативні приставки на акумуляторах.

Коментарі:

    Galoccka Koladyc :

    З особистого досвіду, додала б ще термопосуд

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button