Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 287 днів. За цей час ми опублікували 23569 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У серпні вийшло нове доповнене видання «У міста є Я» від авторки Ірини Озимок. До змін основної частини додалося чотири нових розділи, зокрема про міста та війну, міста-побратими, доступність міст та природу у місті.

«У міста є Я» — це книжка-гід до пізнавальної подорожі у світ урбаністики для дітей разом із дорослими. Перше видання побачило світ у 2021 році у видавництві «#Книголав» й відтоді здобуло чимало нагород, зокрема відзнаку «Топу БараБуки 2021», увійшло до кращих книг 2021 за версією ПЕН України, а ілюстрації книги здобули відзнаку Болонського ярмарку дитячої книги 2022.

«Нові розділи по суті відображають нову реальність і з дітьми варто говорити відверто. Раніше тема доступності була наскрізною, бо люди з інвалідністю та маломобільні групи «не живуть в окремому розділі». Але сьогодні, коли великий ризик дітям зустріти однокласників, які постраждали від війни, цей новий розділ став кроком до стимулювання емпатії та взаємодопомоги», – коментує авторка.

Доповнена версія містить більше фактів про укриття у Гельсінкі, згадує ініціативи збереження історичних будівель у Чернігові, детально розповідає про співпрацю між містами, вчить не ігнорувати повітряні тривоги та дякувати волонтерам. Ба більше, показує рольові моделі, зокрема Романа Ратушного, який «загинув, захищаючи Україну від ворогів, але він усе ж зміг відстояти Протасів Яр».

Читайте також: «У міста є я»: в Україні видали першу дитячу книжку про урбанізм

Розділ про доступність авторка книга писала спільно з Уляною Пчолкіною, активісткою, засновницею «Ліги сильних». Він також містить невеличкий словничок, що допоможе не образити людей з інвалідністю. Це єдиний розділ, що має іншу інтерактивну складову. У всіх розділах є знаки оклику для позначення хибних вчинків чи поведінки у місті. У цьому ж розділі читачі мають «пройти» від дому до музею та знайти усі можливі бар’єри на шляху.

Також доповнена книжка «У міста є Я» зазвучала голосом Нати Жижченко, солістки гурту ONUKA, яка співає зокрема про любов до міста «Це моє місто…». 

Книга «У міста є Я» у травні 2023 вийшла у Швеції, а у вересні казахські читачі зможуть теж її прочитати рідною мовою.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button