Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 289 днів. За цей час ми опублікували 23585 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Демонтаж будинків у Гостомелі. Фото: Микола Бойко

З відходів зруйнованих під час боїв багатоповерхівок у Гостомелі під Києвом планують будувати нові будинки. На Чернігівщині подрібненим будівельним сміттям підсипають грунтові дороги та повторно використають стару цеглу для відновлення спортзалу, пише видання «Texty.org».

Французи пропонують повторно використовувати будівельне сміття за технологією, відпрацьованою в Бейруті, де відбудовували порт після потужного вибуху у 2020 році. Вперше її почали застосовувати в Гостомелі від Києвом.

У Гостомелі біля військової частини стояли п’ять багатоповерхових панельок. Зараз це будівельний майданчик, на території якого є сім великих куп з матеріалів розміром з гальку або щебінь. Інша величезна купа — за парканом. Це були чотири будинки на три і п’ять поверхів, у яких жили пенсіонери, колишні пілоти, військові. Французька компанія з 17-річним досвідом демонтувала їх. Будівельне сміття розібрали на фракції: залізобетон, цегла, метал, пластик, дерево, скло, азбест. Залізобетон і цеглу подрібнили. Їх використають при будівництві нового житла. Азбест, шкідливий для людей і довкілля, запакували й вивезли на окремий полігон, де його зберігають.

Знесення зруйнованих будинків у Гостомелі. Фото: Микола Бойко

Демонтаж зруйнованих багатоповерхівок почали 23 січня 2023 року. За вісім тижнів розібрали й переробили всі чотири будинки. Було залучено 20 працівників будівельної компанії. Розбирали вручну й за допомогою техніки, кранів. Із чотирьох будинків вийшло 15 тис. т будівельного сміття.

Читайте також: Повоєнна відбудова: що переймати і чого уникати українським містам?

Зразки матеріалів відправляли на аналізи, щоб розуміти, де потім можна використовувати їх повторно. Згідно з результатами, із цього сміття можна виробляти бетон хорошої якості. Залишки цеглин підуть на заливку котлованів. Найдрібнішу фракцію будуть додавати в бетон. Це не здешевлює будівництво, але це розв’язує проблеми мільярдів тон будівельного сміття, яке нікуди дівати.

Зараз благодійний фонд «Стійка Україна» на етапі отримання дозволів на будівництво будинків у Гостомелі. На відбудову саме цього проєкту, чотирьох багатоквартирних будинків, потрібно від 15 млн до 30 млн євро. Початковий етап – знесення будинків – фінансував французський уряд. Зараз шукають донорів і шляхи освоєння коштів.

У Чернігові п’ять будинків, які міська влада вирішила зносити. Роботи ще не почали, причина – руїни під арештом, відкрите кримінальне провадження. Розроблена ООН програма передбачає, що технологія подрібнення сміття може поширитися на Чернігів і область. У переліку є місто Киселівська, Киїнська, Іванівська, Новобілоуська громади.

У Чернігові в 2022 році кількість будівельного сміття зросла до 18 тис 631 т сміття. Основний об’єм будівельного сміття буде після того, як у Чернігові демонтують п’ять будинків: два під’їзди дев’ятиповерхівки на вулиці Чорновола, гуртожиток на ЗАЗі і три одноповерхові багатоквартирні будинки в районі залізничного вокзалу та дві повністю зруйновані школи.

Як можна використати різні види будівельного сміття. Зображення: neo-eco.com.ua

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button