Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 288 днів. За цей час ми опублікували 23579 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Vlad D / Unsplash

За кордоном можуть залишитись від 1,3 до 3,3 мільйона українців. Через їх неповернення економіка може втратити до 6,9% свого річного ВВП.

Про це йдеться у звіті Центру економічної стратегії, що спирається на дві хвилі опитування, проведені Info Sapiens у листопаді–грудні та квітні–травні.

Станом на кінець червня 2023 року за кордоном через війну перебуває приблизно шість мільйонів українців. При цьому з них половина — у Німеччині та Польщі. Дослідники вважають, що до пів мільйона могли виїхати внаслідок ударів по енергетичній інфраструктурі восени-взимку.

63% заявили, що планують повернутися до України. Проте автори звіту не впевнені, що всі вони справді повернуться. Що довше триватиме війна, то більше українців адаптуються до життя за кордоном.

Важливим чинником є наявність роботи чи освіти. Найменш схильні повертатися ті, хто навчається в закордонних закладах освіти. Люди в активному пошуку роботи на 45% менш схильні до повернення, ніж безробітні, що не шукають.

Значущим виявився вплив зміни рівня доходу. Люди, які до війни добре заробляли, більш схильні до повернення. Ті, що мають більший дохід зараз, — менш схильні.

Дослідники виокремили чотири групи біженців:

Перша група, 25%. «Класичні» біженці: переважно жінки середнього віку з дітьми, які виїхали до Польщі. Вони не надто адаптовані, понад 40% з цієї групи ніколи раніше не були за кордоном. Жили переважно в населених пунктах поза зоною бойових дій, але під ракетними обстрілами: Центральна, Західна Україна, Одещина. Основною причиною виїзду були побоювання за безпеку.

Друга група, 29%. Квазітрудові мігранти, які виїхали за кордон не тільки через війну, а й заради роботи. Вони є найбільш адаптованими, скільки чверть із них людей вже мали досвід роботи за кордоном. Відповідно, бойові дії найменше впливатимуть на рішення повернутися.

Третя група, 29%. Професіонали — особи, які працюють за спеціальністю. До війни часто мали власний бізнес. Ця група є найлояльнішою до України та частіше, ніж інші, планує повернутися.

Четверта група, 16%. Люди з зони бойових дій, які найбільше постраждали від війни. Вони готові докладати зусиль для адаптації за кордоном. Одночасно вони висловлюють найбільшу готовність до повернення в інший регіон України, якщо повернутися до їхнього рідного буде неможливо.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button