Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Пониззя Дніпра наприкінці липня. Фото: Сергій Нікітенко, МОСТ

Спустошена після підриву Каховської ГЕС росіянами територія водосховища швидко вкривається рослинністю. Такий висновок зробили вчені на основі супутникових знімків, повідомляють Тексти.

Карту вегетаційного індексу, тобто щільності рослинності, створив Григорій Коломицев, експерт з просторового моделювання біорізноманіття Української природоохоронної групи, молодший науковий співробітник Інституту зоології імені Шмальгаузена.

Від тієї площі, що раніше була під водою, нині залишилася менш ніж п’ята частина. До теракту водне дзеркало Каховського водосховища становило 2,1 тисяч квадратних кілометрів — зараз під водою лише 382. Решта стало суходолом, на якому вже утворюються нові екосистеми.

Нульове значення відповідає пустелі, 0,74 — тропічному лісу. Середнє значення для Каховського водосховища зараз становить 0,18, це трав’яниста рослинність

Більшість території становить трав’яна й чагарникова рослинність. На неї припадає майже 60% утвореного суходолу.

Ще 13% — дуже щільна рослинність. Фактично можна говорити про формування покриву, схожого на ліс. Фахівець припускає, що його основу можуть становити паростки верболозів.

Ще 28% — це території з поки що мінімальною кількістю рослинності. Вода на деяких ділянках могла ще не повністю зійти, адже з дня катастрофи минуло менш як три місяці.

«У разі невтручання людини в природні процеси ми зможемо й далі спостерігати цікавий процес, який в екології називають сукцесією. Він полягає в поступовій і незворотній заміні одних угруповань видів на інші», — зазначає Коломицев.

Спочатку на місці осушеного дна з’являються рослини, які розвиваються найшвидше. За ними підуть стійкіші, пристосованіші. Зрештою з роками сформуються типові угруповання, рідні для цього середовища. Територія може перетворитися на типову річкову заплаву — з лугами і старицями, наповненими водою й оточеними деревами.

Зараз триває дискусія щодо доцільності відбудови Каховської ГЕС. Низка екологів закликала цього не робити. Однак в уряді налаштовані відбудовувати станцію. Фахівці Укренерго вже готують проєктні рішення. 

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button