Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 288 днів. За цей час ми опублікували 23579 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: facebook.com/oleksandr.sokolenko

Біолог-співробітник національного парку «Голосіївський» Олександр Соколенко вирощує у себе на подвір’ї банани та пальми. Як йому це вдається, пояснює Вечірній Київ.

На плантацію, розташовану біля Солом’янського ринку, приходять подивитися місцеві мешканці. З сусідньої школи приходять діти — їх найбільше цікавлять червоновухі черепахи у водоймі.

У саду Олександр вирощує банани басьо (японський банан) та сім пальм трахікарпуси форчуна — найбільш холодостійкі представники своїх видів. Частину розсади біолог ще до війни привіз із Херсону та Криму.

Банани і пальми ростуть і зимують у відкритому ґрунті. Років двадцять тому це було б неможливо, бо земля на київських широтах промерзала на глибину до метра, та зараз клімат потеплішав.

«Пальми уже такі великі, що їх не наносишся на зиму в приміщення. Правда, взимку потрібні певні заходи утеплення, коли морози сильніші 10 градусів. Тоді вкриваю їх агроволокном», — розповів Олександр.

Банани — це по суті трава. З похолоданнм надземна частина просто відмерзає, залишаючи тільки корені. Інколи біолог вкриває рослини їхнім же листям. Навесні банани проростають і за три місяці літа виростають до трьох-чотирьох метрів. Вони дуже вологолюбні, тому поряд Олександр облаштував водойму.

Плодів вони не дають: для урожаю потрібно більше сонця та принаймні дев’ять теплих місяців. У київському кліматі банани не встигають дати плоди. Крім того, банан сорту басьо — декоративний, його плоди практично неїстівні.

На питання, чи можна висаджувати банани у Києві замість клумб, Олександр відповідає: «За тих умов догляду за зеленими насадженнями, які у місті практикує Київзеленбуд, навіть кактуси помруть».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button