Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Вартість оренди квартир в Києві та Львові продовжує зростати. Медіана ціни двокімнатної квартири виросла за місяць на 18% та 11% відповідно, повідомляє команда iOS-застосунку для оренди квартир bird.

Медіана ціни на однокімнатну квартиру в Києві у вересні збільшилася на 18%, і становить 13 000 гривень, на двокімнатну на 19% (19 100 гривень) і на трикімнатну на 11% (30 600 гривень) в порівнянні з серпнем.

Аналітики називають це «феноменом вимивання дешевих квартир». Під час сезону попит на нерухомість зазвичай зростає. У зв‘язку з підвищеним попитом більше людей активно шукають житло, і як результат, дешеві і доступні варіанти нерухомості швидко «вимиваються» з ринку, оскільки їх купують або орендують.

Коли цей сезон закінчується, більшість доступних і дешевих варіантів вже відсутні на ринку, а залишається більше дорогих або квартир по завищеній ціні. «Це призводить до того, що середній рівень цін на нерухомість, який розраховується на основі «активних» варіантів, стає вищим. Отже, навіть якщо ціни на окремі об’єкти нерухомості не зросли, медіанна ціна може зрости через відсутність дешевих варіантів які вже орендували», – пояснюють аналітики.

Оренда у Львові також суттєво зросла за останній місяць. Медіана однокімнатної квартири збільшилася на 2%, 2-кімнатної та 3-кімнатної – на 11%. 

Експерти нагадують, що останній рік вартість оренди у Львові перевищувала вартість оренди в столиці. Наразі 1-кімнатні квартири тут все ще дорожчі – 15 300 гривень у Львові і для порівняння 13 000 гривень в Києві, медіана 2-кімнатних та 3-кімнатних в столиці стала значно вища: 17 800 гривень у Львові проти 19 100 гривень в Києві, та 21 000 гривень проти 30 600 гривень на 3-кімнатні.

Що буде з цінами далі?

За даними аналітиків, скоріш за все ціни трохи впадуть, як це було і минулого року. «З часом, якщо з’являться нові, але більш доступні варіанти житла, це може призвести до зниження середньої ціни на ринку. Додатково, зменшення попиту може спонукати ріелторів або власників до зниження цін, особливо якщо є багато схожих пропозицій. Також на вартість оренди можуть вплинути можливі осінні обстріли столиці, відключення світла, або ж навпаки успіхи ЗСУ», – вважають у компанії.

Фото: unsplash/patrickperkins

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button