Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23639 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: instagram.com/donttakefake

Петиція на сайті Київради вимагає призупинити офіційну підтримку органами місцевої влади створення нових муралів, доки не буде затверджено прозорий механізм залучення громади та експертів до погодження ескізів.

Петицію авторка Марія Виноградова проілюструвала кадром із «Механічного апельсину» Кубрика, де головного героя змушують дивитися жахливі зображення.

Зараз, зауважує вона, стінописи з’являються на фасадах без відома місцевих жителів та інших киян, яким належить публічний простір.

«Часті випадки, коли навіть співвласники будинків не дають згоду на створення муралу. Думка киян просто ігнорується. Особливе обурення викликає нанесення муралів на стінах будинків з охоронним статусом без попереднього погодження з Департаментом охорони культурної спадщини», — пише авторка.

У петиції наводиться перелік вимог:

  • Розробити та затвердити на рівні місцевої влади Положення «Про погодження створення муралів у м. Києві». 
  • Розробити відкритий процес залучення громади та експертного середовища до обговорення та погодження муралів. 
  • Створити онлайн-платформу або інші засоби комунікації, які б дозволяли громаді висловлювати свої думки та пропозиції щодо муралів. 
  • Проводити консультації та громадські обговорення ескізів муралів перед їх затвердженням. 
  • Заборонити створення нових муралів на фасадах будівель до впровадження відкритого механізму залучення громади та експертів. 

Днями розгорівся скандал із муралом на Січових Стрільців, 31. Авторка ідеї Євгенія Фуллен вирішила висловити вдячність Франції за військову підтримку, зобразивши Квазімодо, який тримає Есмеральду над проваллям. Місцеві жителі назвали стінопис несмаком і обурилися, що його малюють на будинку з охоронним статусом.

Фото: Anna-Maria Kucherenko

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button