Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 276 днів. За цей час ми опублікували 23483 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Міський голова Віталій Кличко з заступником Миколою Поворозником і головою Департаменту охорони здоров’я Валентиною Гінзбург оглядають роботи в госпіталі для ветеранів. Фото: КМДА

Департамент охорони здоров’я КМДА розкрадає гроші на ремонті лікарень — такого проміжного висновку дійшла тимчасова комісія з перевірки закупівель, яку очолює депутатка Київради Зоя Ярош.

Комісію створили після низки скандалів, таких як закупівлі барабанів для укриттів. «Я думала, що вона виявить якись дерибан в укриттях чи нераціональний розподіл на мости. Але сталося щось геть поза межами здорового глузду», — коментує депутатка Ксенія Семенова, яка розробляла проєкт рішення для створення комісії.

У поле зору комісії потрапив капітальний ремонт міського клінічного госпіталю ветеранів війни у Пущі-Водиці.

Влітку Віталій Кличко заявив, що установу перетворять на Медичний центр реабілітації та паліативної допомоги. Мається на увазі капремонт. Госпіталь ще з минулого року приймає на лікування та реабілітацію поранених військових. Місто вирішило збільшити кількість місць зі 120 до 350. На ремонт, за словами міського голови, виділили 750 мільйонів гривень зі спеціального фонду бюджету Києва.

Київський міський клінічний госпіталь ветеранів війни — 12-поверхова споруда з комплексом допоміжних будівель. Фото: КМДА

Роботи розбили на велику кількість тендерів, тому загальну вартість капремонту поки назвати складно. Водночас уже провели 10 тендерів на понад 1,1 мільярда гривень. Це ремонт фасаду та приміщень головного корпусу з четвертого по 11-й поверх. Усі тендери виграла фірма «Абсолют клімат», яка була єдиним учасником.

Для порівняння, реконструкція міської клінічної лікарні №11 — з будівництвом додаткового корпусу під Центр нейрореабілітації військових — коштувала загалом 236 мільйонів гривень.

До робіт, які виконав підрядник, зокрема, входить заміна металопластикових двосекційних вікон на металопластикові трисекційні. Як стверджує Ярош, це вже входило до умов тендеру на фасадні роботи, але лікарня як замовник провела новий тендер на заміну вікон. Головлікар пояснив, що відкоригує договори і включить вікна в ремонт поверхів.

Фото: КМДА

Комісія не побачила необхідних договорів, проєктної документації, дозволів та інших документів.

«Як вийшло, що роботи на більше ніж мільярд гривень ведуться, дозвільна документація відсутня або з порушеннями? — запитує очільниця комісії. — На ці гроші, які витрачаються на де-факто фіктивний ремонт, можна побудувати ще один госпіталь з усім необхідним обладнанням».

Фото: КМДА

Комісія рекомендує Кличку звільнити директорку Департаменту охорони здоров’я Валентину Гінзбург.

Її вважають відповідальною за порушення, бо Київрада затверджує загальні обсяги коштів за напрямками, а далі відповідні департаменти розподіляють гроші конкретним суб’єктам. Керівники департаментів мають можливість у ручному режимі спрямовувати гроші «своїм» підрядникам.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button