Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23486 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Юрій Малахов

Четвертого жовтня захисники озера Вирлиця від забудови виграли апеліцяю. Північний апеляційний суд Києва ухвалив рішення на користь міської прокуратури, яка презентувала інтереси громади.

«Суд назвав воду водою, тобто визнав, що частина земельної ділянки входить до акваторії озера Вирлиця, — повідомляє на сторінці захисників екопарку Олена Вакаренко. — За цим рішенням ТОВ “Мрія-Інвест” має повернути територію до первинного стану».

У 2012 році забудовник почав засипати водойму піском.

Фото: Олександр Борисов

Як уточнює депутатка Євгенія Кулеба, вимоги прокуратури були такі:

  • визнати незаконним та скасувати рішення Київради щодо передачі ділянки площею 19,72 гектара в оренду для будівництва ТРЦ;
  • визнати договір оренди цієї землі недійсним;
  • скасувати державну реєстрацію права оренди на цю ділянку, яка була здійснена у 2020 році приватним нотаріусом Юлією Пірог;
  • зобов’язати компанію «Мрія-Інвест» звільнити цю землю, привівши її у придатний для використання стан. 

Озеро Вирлиця – одне з найбільших озер Києва, воно має природне походження.

Дивітьсся також: Фото пташок з озера Вирлиця публікує National Geographic. Саме ж озеро засипає забудовник 

Фото: facebook.com/oleksandr.daduk

У 2005 році Київрада дозволила орендувати частину озера для будівництва торговельно-розважального центру. Компанія «Мрія-Інвест» засипала піском близько семи гектарів озера.

Міський голова Віталій Кличко у 2021 році публічно заявляв, що йому сподобався проєкт «благоустрою» від забудовника та переконав депутатів почекати з оголошенням озера Вирлиця ландшафтним заказником. 

«Наші гроші» вказували, що у 2018-2020 роках керівником «Мрія-Інвест» був Юрій Іонанов, шкільний друг Кличка, а також колишній керівник Фонду Кличка.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button