Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 293 днів. За цей час ми опублікували 23607 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Цього прохача військовий Олександр Положинський помітив у травні цього року. Фото: facebook.com/sashko.polozhinsky

Активіст Олег Симороз, поранений на фронті, та низка інших киян викликали поліцію, помітивши на Майдані Незалежності людей у військовій формі, які збирають гроші від імені волонтерської організації.

За словами Симороза, двоє чоловіків зізналися, що не служили, а форму їм видали у «благодійному фонді “Врятуй рідну країну”». Згодом під’їхав чоловік у шкіряній куртці, якого звали «дядя Вітя», і намагався переконати, що прохачі — таки військові.

На виклик приїхала поліція, затримала чоловіків і відвезла до Шевченківського районного управління.

Фото: twitter.com/SymorozOfficial

Як пише Симороз, 20-30% грошей шахраї віддають волонтерам, щоб отримувати подяки від військових і робити фото. Ці подяки прохачі розкладають на столах поряд зі скриньками для пожертв.

Фонд «Врятуй рідну країну» розміщує такі скриньки у багатьох районах Києва та збирає готівку. Керує ним Микола Осаула.

Проти цієї організації відкрито кримінальну справу за статтею «шахрайство». Доки триває слідство, її представники не мають права збирати пожертви. Відповідні документи публікували на сторінці Дарниця Live.

Представники «фонду», які збирали гроші на Майдані, повідомляли журналісту Військового Кур’єра, що отримують по 800-1000 гривень на день.

Очільник організації Микола Осаула стверджує, що його підлеглі носять не піксель ЗСУ, а мультикам, який можна купити у будь-якому магазині.

Чи надходить військовим хоч-яка допомога з зібраних на вулицях грошей, Осаула підтвердити не може. Так, на своїй інстаграм-сторінці він звітував про завершення збору на мікроавтобус для 95-ї окремої десантно-штурмової бригади, але бригада автомобіль так і не отримала й навіть нічого не знала про такий збір. Так само ніякої допомоги не отримували опитані 59-та та 26-та бригади.

Чи можна взагалі збирати пожертви готівкою? Для цього є спеціальна процедура.

«Має прийти людина до фонду: зустрітися з бухгалтером, отримати прибуткову квитанцію, що вона внесла у фонд стільки-то грошей, з цим документом за встановленою формою. Одна частина залишається у фонді, а інша частина (корінець квитанції) лишається у людини, — пояснила журналістам Ганна з благодійної організації «Армії СОС». — У квитанції мають бути підписи, там має бути печатка підприємства. І це робить працівник, а не волонтер».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button