Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23535 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Dewang Gupta / Unsplash

У Делі збираються використовувати штучний дощ, щоб знизити рівень забруднення повітря, повідомляє BloombergCityLab.

Так, минулого тижня індекс якості повітря в Делі за IQ Air сягнув надзвичайних 609 балів. Дев’ятого листопада концентрація пилу PM2.5 перевищила визначену ВООЗ норму в понад 80 разів (400-430 мг/м3 при нормі 5 мг/м3).

У п’ятницю Верховний суд Індії дозволив муніципалітету дослідити тип модифікації погоди, який називається «засіювання хмар».

Інтенсивний дощ доволі ефективно очищує атмосферу. Раніше в Індії вже досліджували цю технологію, але не просувалися далі стадії тестування. Наступні кілька тижнів над створенням штучного дощу працюватиме команда науковців із Технологічного інституту в Канпурі.

Для засіювання хмар використовують дрони або невеликі літаки. Ті розприскують реагенти, такі я йодид срібла, що допомагають формувати краплі води. Таку технологію задіював Китай у періоди затяжних посух і для очищення повітря.

Водночас ефект залежить від наявності хмар над регіоном. За прогнозом, ідеальні умови для засіювання спостерігатимуться над Делі 21 листопада.

Погана якість повітря в Делі спонукала владу закрити школи, обмежити рух транспорту та заборонити використання піротехніки в сезон фестивалів. Раніше застосовували антисмогові гармати — пристрої, які розбризкують під тиском дрібні водяні краплі. 

Щозими повітря у 20-мільйонному Делі псується настільки, що неможливо дихати — через відсутність вітру, викиди автомобілів та спалювання бадилля.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button