Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 287 днів. За цей час ми опублікували 23563 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Роман Балук

У Львові для посилення захисту мозаїк їх позначать міжнародним пам’яткоохоронним знаком «Блакитний щит», повідомляють у Львівській міській раді. Станом на сьогодні вже ознаковано мозаїки на вулицях Медової Печери, Промисловій та Керченській.

Загалом місто планує позначити спеціальним знаком 81 мозаїку з тих, що належать до переліку цінних та є об’єктами культурної спадщини. Упродовж кількох днів у місті ознакують 20 мозаїчних творів, розповіла керівниця справами виконкому Львівської міськради Наталія Алєксєєва, а на решті обʼєктів емблему розмістять наприкінці цього – на початку наступного року.

Фото: Роман Балук

Посадовиця додала, що місто попереджає власників будівель з мозаїкою про ознакування, а якщо мозаїка знаходиться в інтерʼєрі, то потрібен дозвіл власника приміщення. Міська влада сподівається, що розміщення памʼяткоохоронних табличок сповістить громадськість про цінність мозаїк та вбереже їх від вандалізму.

У 2019 році Львів затвердив перелік цінних мозаїк на території міста і закликав власників будівель з такими творами докластися до їх збереження. Наразі до переліку включено 81 мозаїчний твір.

Нагадаємо, минулого місяця у Львові знищили одну з найцінніших мозаїк, після чого заступник мера Львова запропонував збільшити штрафи за знищення мозаїк у 100 разів. Власник приміщення, де зруйнували мозаїку, згодом пообіцяв оплатити її відновлення.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button