Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 289 днів. За цей час ми опублікували 23579 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: facebook.com/tourism.uz.ua

У селі Щасливе Закарпатської області реконструювали дерев’яну церкву, збудовану 1682 року, повідомляє президент туристичної організації «Закарпаття» Федір Шандор.

Вважають, що храм святого Михайла виготовили у селі Горонда — воно розташоване на південь від Мукачева, а Щасливе — на півночі. Споруду вважають архаїчним варіантом закарпатських лемківських церков.

У 1733 році храм перенесли до села Щасливе, яке тоді називалося Серенчувці, або Серенчовцї русинською. Про давність споруди і про її перенесення свідчать колоди зрубу, які були сховані за фанерною обшивкою, а також врубки та отвори від попередньої конструкції.

Первісний вигляд церкви могли дещо переробити після перенесення. 

У середині ХХ століття церкву, початково вкриту яловою дранкою, вкрили бляхою. Стіни потинькували, відкриту галерею перетворили на засклену веранду, інтер’єр обшили картонною плитою.

У церкві зберігся старовинний вівтар з іконостасом. Один із дзвонів було відлито у чеському Хомутові у 1924 році.

Реставрацію провели коштом благодійників.

Наступного сезону в районі запрацює велопішохідний маршрут «Щасливої дороги».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button