Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 277 днів. За цей час ми опублікували 23484 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Montpellier Tourism

Влада Монпельє, міста на Півдні Франції, ухвалила нове рішення: тепер усі проєкти будівель повинні включати витвір мистецтва. Обовʼязкова умова – твір – мозаїка, фреска чи то скульптура – повинен бути у місці загального користування, так щоб містяни та туристи могли його бачити.

Таке нововведення зробить місто першим у світі, де розміщення мистецьких творів на будівлях є обовʼязковим. Метою запровадження таких правил є перетворення міста на музей просто неба – міська влада хоче зробити мистецтво частиною повсякденного життя Монпельє.

Фото:  Barbara Picci

Однією з обовʼязкових умов стане бюджет: вартість мистецького твору повинна буде складати не менше 1% від вартості землі, на якій побудована споруда, але не менше, ніж 10 000€. Кожен проєкт також переглядатиме спеціальна комісія – вона буде слідкувати за тим, щоб власники будівель обирали різних митців, а не надавали перевагу одному.

Щодо виду твору, тут обмежень немає: власник будівлі може обрати як скульптуру чи інсталяцію, так і фреску чи вуличне мистецтво.

Згідно з планом, до 2026 року місто повинно рясніти сотнями мистецьких робіт, що прикрашатимуть як публічні простори, так і місця загального користування будівель.

Нагадаємо, собор Нотр-Дам планують відкрити для відвідувачів наприкінці 2024.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button