Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 292 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У Луцьку під час акції «Дрони замість бруківки» містяни, окрім вимог спрямувати кошти на армію, звернулись до влади щодо ситуації довкола реставрації Гостинного двору Прайзлерів, розповідає «Конкурент». Лучани незадоволені тим, що історична памʼятка може опинитись в руках приватної фірми.

«Цю будівлю виставили «типу на аукціон», на жаль, там був тільки один учасник, повʼязаний із депутатом ВР. Цей будинок в центрі віддамо і там буде готель», – розповів Сергій Рижков, один з ініціаторів акції.

Що відбувається з Гостинним двором?

Гостинний двір Прайзлерів – це памʼятка архітектури початку XX ст., яка знаходиться в Старому місті в Луцьку. Після Першої світової війни будівля слугувала трактиром чеських підприємців, а після Другої світової війни тут розташовувались аптечне управління, філіал медичного коледжу та бюро судмед експертизи. Зараз будинок знаходиться в занедбаному стані.

Історія з Гостинним двором триває вже понад рік. У 2022 році урбаністи з ГО «Семиярусна гора» облаштували у дворику публічний простір, але в грудні влада завезла туди важку техніку. Луцька міськрада планувала знайти інвестора, який за умовами державно-приватного партнерства реставрує памʼятку, відкривши там свій бізнес. Активісти хотіли залишити там публічний простір, але у міськраді їм відповіли, що інвестори не захочуть працювати з будівлею на таких умовах.

На початку жовтня єдиний претендент на участь у конкурсі презентував свій проєкт – відповідно до нього у будівлі облаштують ресторан, готель, кафе з літнім майданчиком та сувенірну крамницю.

ГО «Семиярусна гора» хотіли проведення відкритого архітектурного конкурсу – у липні активісти організували громадське обговорення з цього приводу, проте невідомі зірвали проведення заходу.

«Тоді до нас прийшли «тітушки» і увірвалися у дворик. Їх організував директор департаменту молоді та спорту Володимир Захожий», – розповіли в ГО в коментарі «Конкуренту».

Згодом міська влада подала в суд на очільника організації Любомира Дмитришина за порушення порядку організації й проведення зборів – 23 жовтня суд визнав його винним, проте через строк давності справу закрили. Активіст повідомив, що подаватиме апеляцію.

Нагадаємо, біля київського «Будинку з комахами» тривають будівельні роботи, через які будівля може обвалитись.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button