Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Борис Корпусенко, Вечірній Київ

23 листопада в Музеї Голодомору на вулиці Лаврській відкрилася виставка «Намір». Вона порівнює голод, організований 90 років тому, та повномасштабне вторгнення, яке Росія почала в лютому минулого року.

Фото: Національний музей Голодомору-геноциду

У правовому полі ключове значення для визначення геноциду має доведеність спеціального наміру. Експозиція висвітлює злочини росіян як у 1930-х роках, так і в 2020-х, з точки зору намірів.

Фото: Національний музей Голодомору-геноциду

«Паралелі є, і вони очевидні, — зазначає заступниця гендиректора Музею Леся Гасиджак. — Саме це ми й хотіли сьогодні показати в нашій виставці… тяглість наміру Росії — тоді більшовицької, а тепер путінської, — не допустити існування сильної, незалежної і вільної держави Україна поряд».

Фото: Борис Корпусенко, Вечірній Київ

Так, на виставці порівнюються написаний у 2022 році щоденник закатованого на Харківщині письменника Володимира Вакуленка та написаний у 1960-х щоденник вчителя фізики Лавріна Нечипоренка зі спогадами про пережитий на Житомирщині голод, повідомляє Вечірній Київ.

Фото: Борис Корпусенко, Вечірній Київ

На виставці також показано хрести з масових поховань у Київській області та Ізюмі, спалене зерно з терміналів Чорноморського порту, листи російських школярів із закликами вбивати українців тощо.

Фото: Національний музей Голодомору-геноциду

Представник МВС передав Музею 1022 справи про злочини часів Голодомору, із яких Голоду 99% стосуються канібалізму. Аналіз справ цього періоду показує, що пік смертності та канібалізму припадає на червень і липень 1933 року.

Фото: Борис Корпусенко, Вечірній Київ

Виставка «Намір» триватиме до третього березня 2024 року.

Фото: Борис Корпусенко, Вечірній Київ

Сьогодні, в 90-ті роковини Голодомору росіяни атакували Київ десятками дронів-камікадзе.

«Як і 90 років тому, ворог прагне нас знищити, залякати, позбавити нормальних умов для життя. Минають роки, змінюються диктатори, але не змінюються наміри», — прокоментували обстріл у Музеї Голодомору.

Фото: Борис Корпусенко, Вечірній Київ

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button