Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 288 днів. За цей час ми опублікували 23577 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Fotoswetik, Wikimedia

27 листопада було повністю зупинено роботи з реконструкції келій Братського монастиря, що на території Києво-Могилянської академії. Про це повідомив заступник голови Депатртаменту культурної спадщини КМДА Дмитро Перов.

Минулого тижня кияни помітили, що з 200-річної пам’ятки на вулиці Сковороди 2 знімають дах. На місце викликали поліцію. Інспектор Кивблагоустрою видав припис на припинення будь-яких робіт на пам’ятці до отримання контрольної картки.

Фото: facebook.com/AmiDPerov

Перов заявляє, що зняття перекриттів і даху — це реконструкція, а не реставрація. Зокрема, в будівлі наразі повністю демонтували вікна, дах і внутрішні перекриття. Оригінальні 200-літні дубові перекриття заплановано змінити на армовані балки. Проведення таких робіт на пам’ятці заборонено статтею 22 Закону «Про охорону культурної спадщини», запевняє Перов.

До того ж, за його словами, відсутня низка документів: паспорт об’єкту (це інформаційний щит, який вставновлюють поряд із будмайданчиком) і картка на порушення благоустрою.

Братські келії було збудовані у 1823 році за проєктом Андрія Меленського. Їх розташовано всередині кварталу між вулицями Сковороди, Волоською та Іллінською. У другій половині ХХ століття будівлю використовувала районна лікарня. Зараз це 10-й корпус НаУКМА. У 2012 Академія зробила ремонт в одному крилі будинку, розмістивши там факультет інформатики.

Відремонтоване у 2012 крило. Фото: vm.ukma.edu.ua

Водночас інше крило продовжувало руйнуватися. Там запланували реставрацію, що включає заміну балок, на яких тримався дах, і перекриттів. У НаУКМА наголошують, що перекриття надто пошкоджені, й той самий Закон «Про охорону культурної спадщини» допускає демонтаж перекриттів, якщо пам’ятці загрожує небезпека руйнування.

Фото: Павло Чебурей

В Академії підкреслюють, що проєкт реставрації передбачає повне збереження оригінального історичного вигляду Братських келій. Цього року тут розібрали прибудову для ліфта, яка з’явилася за радянських часів і, за твердженням закладу, руйнувала історичну будівлю.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button